Sudan'da oturma eylemi yapan göstericilere müdahale: Ölü sayısı 13'e çıktı

Sudan'daki muhalif gruplar ülke genelinde sivil itaatsizlik ve sokağa çıkma çağrısı yaptı

Göstericiler savunma bakanlığının olduğu sokağa barikat kurup lastik yaktı / Fotoğraf: Reuters

Sudan’da Ömer El Beşir rejiminin devrilmesinin ardından iktidara gelen askeri hükümeti protesto etmek için Başkent Hartum'daki savunma bakanlığı binası önünde oturma eylemi yapan gruba güvenlik güçleri müdahale etti.

Müdahalede ölenlerin sayısı 13'e yükseldi. Onlarca yaralı var.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sudan Meslek Odaları Birliği (SPA), söz konusu ölümlerden iktidardaki Askeri Geçiş Konseyi'ni (AGK) sorumlu tuttu. Askerlerin müdahalesini "katliam" olarak tanımladı.

Görgü tanıkları, askerlerin göstericilere karşı gerçek mermi kullanarak ateş açtığını, ayrıca tazyikli su ve göz yaşartıcı gaz kullandığını bildirdi.

Şehrin bazı bölgelerinden makineli tüfek sesi geldiği belirtildi.

Göstericilere yapılan müdahale sırasında yaralanan insanların görüntüsü Twitter'da amatör kullanıcılar tarafından paylaşılıyor. Ancak görüntülerin doğruluğu henüz teyit edilmedi.
 

 

Öte yandan muhalif oluşum SPA, göstericileri dağıtma girişiminin ardından "kapsamlı sivil itaatsizlik" çağrısında bulundu. 

Diğer oluşumları bünyesinde toplayan ve AGK ile müzakerelerde bulunan Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri tarafından bugün yayınlanan açıklamada ise barışçıl devrimi hızlandırma, AGK’nın devrilmesi için çatışma ve şiddete karşı direnme çağrısında bulunuldu.

 

sudan askerler afp .jpg
Sudan'da iktidarda bulunan Askeri Geçiş Konseyi'ne ait ordu güçleri göstericilere müdahale etti / Fotoğraf: AFP

 

Tüm sokak ve bölgelerin zırhlarla donatılması, bütün şehir, köy ve mahallelerde kalabalık gruplar halinde barışçıl yürüyüşler gerçekleştirilmesi talep edildi.

Eylemcilerin uzaklaştırılmasının ardından Sudan Genelkurmay binasının önündeki meydan tamamen boşaltılarak güvenlik güçlerince barikatlarla çevrildi.

 

 

Sudan'da 19 Aralık 2018'de ekonomik kriz sebebiyle başlayan gösteriler kısa süre içinde rejim karşıtlığına dönüştü.

Ordu 11 Nisan'da, 30 yıllık Ömer El Beşir dönemini sona erdirmek için yönetime el koyduğunu açıkladı.

Ordunun yönetimine gelmesinin ardından sivil yönetime geçiş için eylem yapan protestocular geçiş hükümetinin nasıl oluşması gerektiğine dair ordu yönetimiyle müzakere yürütüyordu.

Sudanlılar askerleri, yönetimi sivil halka devretmemek için zamana oynama ve bahane üretmekle suçluyor.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU