Kanada'da yerli liderlerden çağrı: Katolik kiliselerini kundaklamayı durdurun

Yatılı okul sisteminde yaşanan ölümlere karşı öfke sürerken, düzinelerce dini amaçlı kullanılan bina hedef alındı

İtfaiyeciler Kanada'nın Calgary bölgesindeki bir Katolik kilisesinde çıkan yangını söndürüyor (CTV)

Yerli liderler, eski yatılı okullarda keşfedilen binlerce isimsiz mezara tepki gösteren kundakçıları Katolik kiliselerine saldırıları sonlandırmaya çağırdı.

Kanada'da 1863 ila 1998 yılları arasında 150 binden fazla yerli çocuk ailelerinden alınarak ülke genelindeki yatılı okullara yerleştirilmişti. Binlerce mezarsa ancak yakın zamanda ortaya çıkarıldı.

Kanada hükümeti 2008'de yatılı okul sistemi için özür diledi ama bu kurumların yaklaşık yüzde 70'inden sorumlu Katolik kilisesi henüz bir özür dilemedi.

Katolik kiliselerine yönelik kundaklama dalgasının, Saskatchewan'daki bir okulda 751 ve Britanya Kolumbiyası'ndaki bir yatılı okulda 215 çocuk mezarının bulunmasıyla bağlantılı olduğu düşünülüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bir yatılı okulda yaşananlardan sağ kurtulan ve Living Waters Kilisesi'nde Pentikost (Hıristiyanlık'ta 20'inci yüzyılın başında ortaya çıkan ve Tanrı'yla kişisel bir deneyime vurguda bulunan bir Protestan akımı -ed.n.) diyakozluk yapan Jenn Allan-Riley, pazartesi günü gazetecilere verdiği demeçte, kiliselere saldırmanın yerli topluluklarla "dayanışma" olmadığını ifade etti.

Allan-Riley, "Kiliselerin yakılması ve tahrip edilmesinin, zaten acı ve yas içinde olanlar için daha fazla zorluk, sıkıntı ve endişe yaratmasından kaygılanıyoruz" dedi.

Alberta'da son günlerde kundakçılar tarafından hedef alınan kiliseler arasında Edmonton'daki asırlık bir Katolik kilisesi ile Calgary'deki Vietnam İttifak Kilisesi de yer alıyor.

CTV News'a göre Calgary'de bir gecede 10 kilise daha hasar gördü.

Allan-Riley, saldırılarla ilgili olarak, "Yatılı okullardan sağ kurtulanların bazıları Katolik olarak kaldı. Bunlar şimdi ibadethanelerini ve rahatlarını yitirdiler" dedi.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, "birçok" kişinin öfkesini ve kederini "tamamıyla" anlamakla birlikte, Katolik kiliselerine yönelik kundaklama saldırılarının "bariz şekilde doğru olmadığını" belirtti.

Trudeau, pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Bu utanç verici ve gerçekten de kederli zamanlarında teselli arayacak kişilerin kendi ibadethanelerini ziyaret etmelerini engelleyecek bir şey" dedi.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU