Online iftar sohbetleri abluka altındaki Gazzelileri ABD’lilerle buluşturdu

Ramazan boyunca Gazze Şeridi’nde yaşayanlarla yapılan sohbetler, ABD’yi dünya üzerindeki en erişilemez yerlerden biriyle iletişime geçirdi

Sohbete New York'tan katılan 21 yaşındaki Yahudi Mitchell, Gazze'de hayatın nasıl olduğunu dinlerken / Fotoğraflar: Bel Trew, The Independent 

Gazze Şeridi’nde hayatına devam eden 16 yaşındaki Navar Diab, sohbet sırasında İsrail’le yaşanan 3 savaşta nasıl hayatta kaldığını anlatırken, bir anda hayret verici bir hızla çello öğrenme konusunda yaşadığı çaresizliğe geçiyor. 

Gazze şehrinde ailesiyle kaldığı evde yere oturarak, onun için çok küçük ve telleri dağılmak üzere, hırpalanmış enstrümanı tamir etmeye çalışıyoruz.

Navar, Skype ile iftar saatinde bir araya gelen aileye bağlanacak Amerikalı sürpriz misafirine çello çalacağı için telaşlı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu toplantıları, ABD'de yaşayanlarla, 12 yıldır İsrail'in uyguladığı abluka nedeniyle kuşatılmış Gazze Şeridi'nden çıkamayan Filistinli aileleri “buluşturan” Gazze Gençlik Komitesi düzenliyor.

Komite, ramazan ayı boyunca iftar sırasında 25 farklı Skype oturumu düzenleyerek dünyanın en ulaşılmaz yerlerinden biri olan Gazze Şeridi'nde yaşayan aileleri, Wisconsin'dan Teksas'a kadar ABD'nin çeşitli noktalarında yaşayan birçok kişiyle bir araya getirdi. 

Oturumlar sırasında Filistinli elektronik bölümü mezunları, girişimciler, yüzme hocaları, komedyenler ve terziler, Amerikalı yazılımcılar, öğrenci hareketi üyeleri ve akademisyenlerin yanı sıra Dallas’tan 21 yaşındaki Yahudi tarihi öğrencisi Mitchell’le buluştu.

“Mitchell’e bizim savaşçı ve terörist olmadığımızı göstermek istiyorum” diyen Navar, “Çello çalmayı öğrenmek için can atıyorum ancak Gazze’de hiç öğretmen yok. Bu yüzden bana yardım edebileceğini umuyorum” diye ekliyor. 

 

Gazze2.jpg
Navar Diab, Skype sohbeti sırasında çello çalıyor 

 

Diablar, 1,9 milyon kişinin yarısından fazlasının yoksulluk sınırının altında olduğu Gazze’de nispeten varlıklı bir aile. 

Çelloyu, bir insan hakları grubunun İsraillilerden izin alarak Gazze’ye sokması sayesinde edinebilmişler. Ne var ki enstrümanın işe yaramaz olduğu ortada. Gazze’de çello dersi veren en son kişi olan Romanyalı hoca da geçen yıl bölgeyi terk etmiş. 

Ramazan sohbetleri fikrinin arkasında, 2010’da Gazze Gençlik Komitesi’ni kuran, 37 yaşındaki barış aktivisti Rami Aman bulunuyor. Aman, Gazze’nin sahip olduğu sayılı kaynağı maksimum seviyede kullanarak bölgeyi internet üzerinden dünyaya bağlıyor. 

Komitenin Müslüman ve Hristiyan üyeleri olduğu kadar İsrail’de ve dünya genelinde Yahudi destekçileri de var. 

The Independent’a konuşan Aman, bu yıl ABD’ye odaklanmayı seçtiğini anlatıyor. Genelde Filistinli karşıtı bir algı oluşturan ABD Başkanı Donald Trump’ın politikalarından endişe duyan Aman, Trump’ın Amerikalıların Filistinli sivillere yönelik algısını çarpıttığını söylüyor.  

Trump'ın statüsü tartışmalı Kudüs'ü İsrail’in başkenti olarak kabul etmesi, Filistinli mülteci tanımını sorgulaması ve Gazze’deki binlerce ailenin can damarı Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı’ndaki (UNRWA) tüm yardımları durdurması burada öfke uyandırmıştı.

Gazzeliler, Batı Şeria'daki Filistinlilerin yanı sıra iki millet arasında köprü kurmak için sınırın ötesinde yaşayan İsraillilerle de Sype aracılığıyla düzenli görüşüyor. 

Aman, “Başlamak için tek yolun, insanların gerçekten birbirleriyle konuşması ve birbirlerini tanımasından geçtiğini düşünüyoruz. Çoğumuzun isteği, gençlere dış dünyayla şiddet olmadan iletişime geçmeyi öğretmek” diye konuşuyor.

 

Gazze3.jpg
Diab ailesi ve arkadaşları bir arada 

 

Eran Heyman ise ramazanda Skype sohbetleri vasıtasıyla Gazzeli elektronik öğrencileriyle buluşma fırsatı bulan New Jerseyli bir yazılımcı. Gazze Şeridi’ndeki Filistinli gençlere bir eğitim programına katılmalarını teklif ediyor. Aman’ın verdiği bilgiye göre, seçilen 20 öğrenci, bilgisayar programlamayı öğrenirken aylık 550 dolar (yaklaşık 3 bin 230 TL) maaş alacak.

Diab ailesinin evine dönecek olursak, Gazze’yi hiç terk etmemiş olmasına rağmen akıcı bir Amerikan aksanıyla İngilizce konuşan Navar, konuşmalarımızı anne-babası için tercüme ediyor. 

43 yaşındaki anne Vessam Yasin televizyoncu ve 46 yaşındaki baba Nebil ise komedyen. Çift, yaşam mücadelesi veren bunalımdaki Gazze gençlerine komedi aracılığıyla yardım etmek için bir tiyatro girişimi başlatmayı düşünüyor.

Üçü de New York’taki Bard Koleji’nde 3. sınıf tarih öğrencisi olan Mitchell’le buluşmak ve Gazze’de hayatın gerçekte nasıl olduğunu anlatmak için sabırsızlanıyor. 

Ev yapımı tatlılar elden ele dolaşırken, Mitchell'in görüntüsü de birden bilgisayar ekranında beliriyor. 

Amerikalı öğrenci, bu girişimin en önemli kısmının, genellikle birbirine güvenmemesi gerektiği öğretilen iki toplum arasında hızla bir diyalog kurulması olduğunu söylüyor. 

The Independent’a konuşurken kendisini, “Teksas, Dallas’ta, Yahudi bir toplumda büyümüş ve Siyonizm dışında başka bir hiçbir bakış açısına maruz kalmamış Amerikalı bir Yahudi” olarak tanımlayan Mitchell sözlerine şöyle devam ediyor:

“Kendi toplumumdan insanlarla konuştuğumda, diyaloğun çok az olduğu bir yerde üretilmiş pek çok basmakalıp fikir görüyorum. Son derece şüpheciler. İnsanların nasıl yaşadığını görmenin, Skype'ta şahsen konuşmanın, sadece okuduklarınıza güvenmemenin gerçekten önemli olduğunu düşünüyorum.”

Bir beyin fırtınasından sonra Mitchell, komedi projesine yardımcı olmak için 3 çocuk babası Diab’ı, gençleri sanat yoluyla buluşturan Breaking Walls (Duvarları Yıkmak) adlı barış programıyla temasa geçiriyor. 

Mitchell, ayrıca Navar’ın Skype yoluyla ders alabilmesi için bir çello hocası bulmasına yardım etme sözünü veriyor. 

“Hepimizin diğerleriyle paylaşmak istediği mesajları var” diyen Diab ise “Gazze’de bizim gibiler için bunu yapmak çok daha zor” diye ekliyor. 

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU