Lavrov, "Rus güçleri Afganistan'a gönderilecek mi?" sorusunu yanıtladı: Bence cevap açık

Lavrov, Afganistan’daki siyasi süreçteki aksamanın bir sonucu olarak, ülkedeki mevzilerde boşluklar oluştuğunu, buralara IŞİD militanlarının geçtiğini savundu

Fotoğraf: AA

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rus güçlerinin Afganistan'a gönderilmesi ihtimaliyle ilgili konuştu.

Uzak Doğu Federal Üniversitesi’nde konuşan Lavrov, “Güçlerimizi Afganistan’a gönderecek miyiz? Bence cevap açık” ifadelerini kullandı. Lavrov, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’nün (KGAÖ) Afganistan’dan militanların saldırması halinde derhal Tacikistan’a yardım olasılığını değerlendireceğini belirtti.

Lavrov,  Afganistan’daki siyasi süreçteki aksamanın bir sonucu olarak, ülkedeki mevzilerde boşluklar oluştuğunu, buralara IŞİD militanlarının geçtiğini ifade etti.

Rus Bakan, ABD’nin güçlerini Afganistan’dan çekmesinin yenilgiye uğradığını kabul ettiğinin göstergesi olduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Lavrov dün yaptığı açıklamada ise, "Müttefiklerimize yönelik herhangi bir saldırganlığı önlemek için Tacikistan-Afganistan sınırındaki Rus askeri üssünü kullanmak dahil her şeyi yapacağız" demişti.

Putin, önceki gün Tacik mevkidaşı İmamali Rahman ile yaptığı görüşmede Afganistan sınırındaki durum ile ilgili Tacikistan’a gerekli desteği vermeye hazır olduğunu teyit etmişti.

Afganistan'da son durum

ABD öncülüğündeki NATO kuvvetlerinin Afganistan'dan çekilmeye başlamasıyla birlikte, ülkedeki Taliban güçleri saldırılarını artırmaya başladı.

Afgan hükümeti ile Taliban arasında barış görüşmelerinin başlayamaması sonrası ülkedeki istikrarsızlık sona ermedi.

İlerleyişini sürdüren Taliban, çok sayıda bölgeyi ele geçirmeye başladı.

NATO kuvvetlerinin ülkeden tamamen çıkmasıyla birlikte Taliban ve  Afgan hükümeti arasındaki çatışmaların daha da şiddetlenmesinden endişe ediliyor.

 

Independent Türkçe, Sputnik Türkçe.

DAHA FAZLA HABER OKU