Balıkların "uyuşturucu bağımlısına" dönüşebildiği ortaya çıktı

Araştırmacı, bunun "kentsel çevrelerde yaşayan türler üzerindeki beklenmedik baskının bir başka örneğini" teşkil edebileceğini söyledi

Bilim insanları, kahverengi alabalığını metamfetamin bulaşmış suya 8 haftalığına bıraktı (Pixabay)

Yeni bir araştırmaya göre metamfetaminle kirlenmiş sudaki balıklar bu uyuşturucuya bağımlı hale geliyor.

Bilim insanları bu durumun, balıklarda bireysel düzeyde ve popülasyon seviyesinde "beklenmeyen olumsuz sonuçlara" sahip değişikliklere yol açtığını söyledi.

Çek araştırmacılar, kahverengi alabalıkların bağımlılık geliştirme riski altında olup olmadıklarını görmek için tatlı su nehirlerinde bulunan bir miktar metamfetamin eklenmiş suyun yer aldığı tankta balıkları izole etti.

Balıklar 8 hafta sonra başka bir tatlı su tankına aktarıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Journal of Experimental Biology adlı bilimsel dergide yayımlanan araştırmaya göre alabalıklar kendilerine iki tank arasında seçim yapma şansı sunulduğunda, yoksunluk yaşamaları sebebiyle takip eden ilk 4 gün içinde metamfetamin bulaşmış suyu tercih etti.

Ayrıca bulgular metamfetaminli suda zaman geçiren balıkların, temiz tanktaki balıklara kıyasla daha az aktif olduğunu gösterdi.

Çek Yaşam Bilimleri Üniversitesi ve Güney Bohemya Üniversitesi'nden araştırmacılar, "Değişen hareket davranışı ve yoksunluk sırasında metamfetamin tercihi, balık beyin dokularındaki uyuşturucu kalıntılarıyla bağlantılıyken, buna beyindeki metabolomik değişiklikler de eşlik etti" dedi.

Sonuçlarımız, yasadışı uyuşturucuların tatlı su ekosistemlerine salımının balıklarda bağımlılığa neden olduğunu, ayrıca bireysel ve popülasyon düzeyinde beklenmedik olumsuz sonuçlarla balıkların habitat tercihlerinde değişiklik yarattığını gösteriyor.

Araştırmanın devamında, "Bu nedenle, çalışmamız insanların toplumsal sorunlarının su ekosistemlerine bulaştığını tespit etmiştir" dendi.

Çek Yaşam Bilimleri Üniversitesi'nden Pavel Horký, "Yabani balıklarda uyuşturucu bağımlılığının ortaya çıkması, kentsel çevrelerde yaşayan türler üzerindeki beklenmedik baskının bir başka örneğini temsil ediyor olabilir" dedi.

Önceden düzenlenen başka araştırmalarda da suları kirleten uyuşturucuların etkisi incelenmişti.

2018 tarihli bir araştırmada, nehirlere karışan kokainin yılanbalıklarını "hiperaktif" hale getirdiği ve soylarının devamını tehlikeye attığı öne sürülmüştü.

Ertesi sene yayımlanan başka bir çalışmadaysa, reçeteli ilaçların da yaban hayatına zarar verebileceği bulunmuştu. Söz konusu çalışmada, nehirlerde ekosistemlere zarar verebilecek seviyelerde antibiyotik ve epilepsi ilaçlarına giderek daha fazla rastlandığı belirtilmişti.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU