Türkiye havalimanlarında yolcu sayısı haziranda salgın öncesi seviyenin yarısına yaklaştı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, havalimanlarındaki yolcu trafiğine dair verileri açıkladı

İstanbul Havalimanı, 25-26-27 Haziran tarihlerinde 100 binin üzerinde yolcuya ev sahipliği yaparak, pandemi döneminin en yoğun günlerini yaşamıştı / Fotoğraf: AA

Türkiye genelindeki havalimanlarının yolcu trafiği Haziran ayında bir önceki aya göre keskin şekilde artarken, koronavirüs salgını öncesinde 2019 yılı Haziran ayında görülen seviyenin neredeyse yarısını yakaladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın yaptığı açıklamada turizm merkezlerindeki havalimanlarında hareketliliğin başladığı aktarılırken; İstanbul, Antalya, Muğla ve İzmir havalimanlarında yolcu trafiğinde pandemi başlangıcından itibaren en yüksek seviyelere ulaşılarak yolcu barajlarının aşıldığı vurgulandı.,

Haziran ayında yüzde 46 artış oldu

Yayımlanan verilerden yapılan hesaplamaya göre, Türkiye genelindeki havalimanlarının iç ve dış hat toplam yolcu trafiği Haziran'da bir önceki aya göre yüzde 46 artışla 9.7 milyon oldu.

Veriler koronavirüs yasaklarının gevşetilmesiyle birlikte havayolları ve havalimanlarında yolcu trafiğinin keskin şekilde arttığını gösterdi. Veriler mükerrer sayımları da yansıttığı için Türkiye'ye gelen turist sayısı hakkında net bir fikir veremese de sayıların arttığına işaret etti

İç hat yolcu trafiği Haziran'da bir önceki aya göre yüzde 51 artışla 5.8 milyon olurken, dış hat yolcu trafiği yüzde 38 ile daha hafif bir artış göstererek 3.9 milyon oldu.

Yolcu trafiği böylece 2019 yılı Haziran ayında gördüğü salgın öncesi seviyenin yüzde 48'ine ulaştı.

Türkiye genelindeki havalimanlarındaki trafik koronavirüs salgını nedeniyle geçen yıl Haziran ayında 2.4 milyonu iç hat olmak üzere 2.8 milyonda kalmıştı.

Yılın ilk 6 ayında yolcu sayısı geçen yıla göre yüzde 10 arttı

Yılın ilk yarısındaki toplam yolcu sayısı ise, geçen yıla göre yüzde 10 artışla 40.3 milyon oldu. Koronavirüs salgınının Türkiye'de geçen yıl Mart ayında başlamasıyla birlikte uçuşlar keskin şekilde yavaşlayarak durma noktasına gelmişti. Bu yılın ilk altı ayındaki gerçekleşmeler salgın öncesi dönem olan 2019'un yüzde 43'ü düzeyinde bulunuyor.

Havalimanlarındaki yolcu kırılımlarını içeren ayrıntılı Haziran verilerinin Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) tarafından bugün yayımlanması bekleniyor.

Sabiha Gökçen'de bir önceki aya göre yüzde 100 artış oldu

Öte yandan, Sabiha Gökçen Havalimanı'nın bu sabah açıkladığı verilere göre, Haziran ayında iç ve dış hat toplam yolcu sayısı Mayıs ayındaki 1.1 milyon seviyesinden 2.2 milyona yükseldi.

Buna göre Sabiha Gökçen'in Haziran ayındaki yolcu sayısı keskin şekilde artarken, koronavirüs salgını öncesi 2019 seviyesinin yüzde 72'sine ulaştı.

Söz konusu havalimanında iç hat yolcu sayısı Mayıs'a göre yüzde 121 artışla 1.57 milyon, dış hat yolcu sayısı ise yüzde 62 artışla yaklaşık 631 bin oldu.

Havalimanı koronavirüs salgını nedeniyle geçen yıl Haziran ayında 453 bini iç hat yolcusu olmak üzere toplam sadece 514 bin yolcu ağırlamıştı.

Sabiha Gökçen'in ilk altı aydaki toplam yolcu sayısı ise, geçen yıla göre yüzde 17 artışla 8.9 milyon oldu. Bu yılın ilk altı ayındaki gerçekleşmeler salgın öncesi dönem olan 2019'un hâlâ yüzzde 47 altında bulunuyor.

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU