İsrail eski başbakanlarından Olmert, Netanyahu ve ailesinin psikiyatrik muayeneden geçerek akıl hastası olup olmadıklarının araştırılmasını talep etti

Tartışma, Olmert’in Mari’b gazetesinde Netanyahu'yu iktidara bağlılığı konusunda eleştirilerde bulunduğu haftalık olarak makale yayınlamaya başladığı dönemde patlak verdi

Sağda Netanyahu, soldan ikinci Olmert ile eski İsrail liderlerinin arşiv fotoğrafı (AFP)

İsrail'de eski başbakanlar Ehud Olmert ve Binyamin Netanyahu arasında yeni bir tartışma patlak verdi. Tel Aviv Sulh Ceza Mahkemesi, Olmert'in mahkemeye sunduğu savunmasında Netanyahu'nun eşi ve oğlunun psikiyatrik muayeneden geçerek akıl hastası olup olmadıklarını talep ettiğini bildirdi.

Olmert'in bu talebi, Netanyahu'yu ‘akıl hastası' olarak suçlayan bir dava açması ve ‘psikiyatrik hasta' olduklarını iddia eden açıklamalarda bulunmasının ardından mahkemeye sunduğu savunma sırasında geldi. Netanyahu, Olmert'i bu ifadelerin kendisine ve ailesine zarar vermekle, halkın önünde küçük düşürmekle ve alay konusu yapmakla suçlayarak şikayetçi oldu. Ayrıca mahkemeden Olmert'in özür dilemesi ve ailesine yaklaşık 260 bin dolar tazminat ödemesi talebinde bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tartışma, Olmert'in Mari'b gazetesinde Netanyahu'yu iktidara bağlılığı konusunda eleştirilerde bulunduğu haftalık olarak makale yayınlamaya başladığı dönemde patlak verdi. Olmert yazılarında, Netanyahu'nun nüfuzunu ve başbakanlık görevini kişisel çıkarlarına hizmet etmeye adamak ve yolsuzluk davalarından kaçmakta kullanmakla suçladı. Olmert çoğu kez Netanyahu, eşi Sara ve oğlu Yair'in psikiyatrik hasta olduğunu ifade ederken, bu durum Netanyahu'nun kendisine karşı dava açmasına neden oldu.

Olmert dün aynı mahkemeye verdiği savunmada, bir kişiden akıl hastası olarak bahsetmenin o kişiye kesinlikle hakaret etmek anlamına gelmediğini söyledi. Olmert savunmasında, "Ben her hastaya anlayışla yaklaşan medeni bir insanım. Psikiyatri hastasında herhangi bir eksiklik görmüyorum aksine psikiyatri hastasının özel ilgi, hak ve ayrıcalıkları hak ettiğine inanıyorum" dedi. Olmert, Netanyahu ailesinin avukatı Jacob Weinroth tarafından yapılan açıklamalar da dahil olmak üzere, Netanyahu'nun, eşi ve oğlunun psikiyatrik tedaviye ihtiyacı olduğuna inandıran bir dizi yayın sundu.

Olmert, Weinroth'un 2015 yılında İsrail Başsavcısı olarak görev yapan hukukçu Avichai Mandelblit'e başvurduğunu açıkladı. Olmert, Sara Netanyahu'nun işçi haklarını kötüye kullandığı ve bu dosyayla ilgili bazı kesimlere baskı uyguladığını belirtti. Ehud Olmert açıklamasında, "Bir yanda bahsi geçen avukatın açıklamaları, diğer yanda Netanyahu ve oğlu Yair'in davranışları, psikolojik tedaviye ihtiyacı olanın sadece Sarah değil, kocası ve oğlu olduğuna da inandırıyor" dedi.

Bu itirazların İsrail devletine ve demokrasisine duyulan kıskançlıktan kaynaklandığını aktaran Olmert, Netanyahu'nun demokrasinin temel direklerini kırmak için çok şey yaparak garip bir şekilde davrandığını kaydetti.

Olmert savunmasında doktor değil, politikacı olduğunu ifade ederken,  psikiyatri uzmanları ile muayene yapılmasını önerdi ve bunun kanunen cezalandırılabilecek bir suç olmadığını aktardı. Bu nedenle mahkemeden hakkındaki davayı düşürmesini ve masraflar için Netanyahu ailesini para cezası verilmesini, akıl hastası olup olmadıklarını ve bu hastalığa ne derece sahip olduklarını öğrenmek için profesyonel bir muayeneden geçmelerini talep ediyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Şarku'l Avsat

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU