Bilim insanlarından koleraya karşı hamle: Pirinçten aşı

Kolera, şiddetli dehidrasyon ve ishal nedeniyle sadece birkaç saat içinde ölüme yol açabiliyor

Aşı adayı toz haline getirilen pirinçten yapılıyor (Unsplash)

Özel olarak yetiştirilen pirinçten elde edilen yeni bir aşı adayı, her yıl dünya çapında binlerce kişinin ölümüne neden olan kolera salgınları için umut oldu.

Ağızdan uygulanan kolera aşıları halihazırda mevcut. ABD Gıda ve İlaç Dairesi’ne (FDA) göre iğne kullanılmayan 4 kolera aşısı bulunuyor. Bunların tümü dil üzerine damlatılarak uygulanıyor ve soğukta muhafaza edilmeleri gerekiyor.

Yeni geliştirilen aşı adayı ise, klinik denemerin tümü başarıyla tamamlanırsa, soğuk koşullarda saklanması gerekmeyen ilk aşı olacak. Aşı adayı, oda sıcaklığında stabil kalabiliyor.

Toz haline getirilmiş pirinç taneleriyle üretilen aşı, suyla karıştırılarak kullanılıyor.

Daha önce hayvanlarda etkinliği gösterilmiş MucoRice-CTB isimli aşı adayı, şimdi insanlarda Faz 1 denemelerini başarıyla geçti.

30 kişinin katılımıyla gerçekleşen denemelerde aşı adayının iyi bir bağışıklık tepkisi oluşturduğu ve belirgin bir yan etkiye neden olmadığı tespit edildi.

Katılımcıların aşıyı uygulamasından iki ila dört ay sonra yapılan testler, aşıya yanıt veren gönüllülerin vücudunda kolera toksini alt birimi B’ye (CTB), yani kolera toksininin toksik olmayan kısmına özgü IgA ve IgG antikorları (bağışıklık sisteminin enfeksiyonlarla savaşmak için ürettiği iki tip protein) üretildiğini gösterdi.

Ayrıca deneyde daha yüksek dozda aşının uygulandığı katılımcıların vücudunda antikor üretilme olasılığı daha yüksekti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Japonya'daki Tokyo Üniversitesi'nden immünolog Hiroshi Kiyono, MucoRice-CTB’nin geleceği açısından çok iyimser olduğunu söyledi.

Aşı adayı, Japonya’ya özgü kısa taneli pirinç bitkilerine dayanıyor. Bu bitkiler, kapalı bir hidroponik çiftlikte yetiştirildi. Hidroponik çiftliklerde bitkiler, toprak kullanılmadan yetişiyor. Bu da kontamine olmalarını önlüyor.

Bilim insanları bu çiftliklerde yetiştirdikleri pirinç bitkilerinin genetiğini de değiştirdi. Bitkiler, bağışıklık sisteminin tespit edip tepki verebileceği, CTB’ye ait bir parça üretecek şekilde tasarlandı.

Sonuçta ortaya çıkan pirinç toz haline getirildi ve alüminyum paketler içine yerleştirildi. İnsanlar aşılanmaya hazır olduğunda bu toz yaklaşık 90 mililitrelik sıvıyla karıştırılıyor ve içiliyor.

Kolera hastalığına neden olan Vibrio cholerae bakterisi genellikle kanalizasyonla kirlenmiş içme suyuyla yayılıyor.

Tıbbi müdahale olmadan kolera, şiddetli dehidrasyon ve ishal nedeniyle sadece birkaç saat içinde ölüme yol açabiliyor.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre kolera her yıl 1,3 ila 4 milyon kişiye bulaşıyor ve 21 bin ila 143 bin kişinin ölümüne neden oluyor.

 

Independent Türkçe, Science Alert, Eurek Alert

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU