Yeni araştırma: Futbol maçları erken saatlerde oynandığında aile içi şiddet artıyor

Araştırmacılar, akşam saatlerinde ve hafta içi oynanacak maçların erkeklerin kadınlara evde uyguladığı şiddeti azaltabileceğini söylüyor

Manchester United, Şubat 2021'de Southampton'ı 9-0 mağlup etmişti (AFP)

Yeni bir araştırmaya göre futbol maçları akşam 7'den önce başladığında aile içi şiddet artıyor. Araştırma, kötü maç sonucu sebebiyle yükselen duygulardan ziyade alkol tüketiminin suçlu olduğunu öne sürüyor.

Araştırmacılar, Manchester United ve Manchester City'nin oynadığı yaklaşık 800 maçın zamanlamasının yanı sıra Greater Manchester bölgesinin 8 yıllık polis verilerini inceledi.

Saatlik vaka oranının maçlar esnasında yüzde 5 azaldığı, bitiş düdüğünden sonraysa artmaya başlayarak yaklaşık 10 saat sonrasında zirveye ulaştığı keşfedildi.

London School of Economics and Political Science'ta (LSE) polis faaliyetleri ve suç araştırma grubunun yöneticisi ve araştırmanın yazarı Tom Kirchmaier, bu artışın "tamamen", alkol aldıktan sonra kadın partnerlerine şiddet uygulayan erkeklerden "kaynaklandığını" söyledi.

Ayrıca bu artış, sadece birlikte yaşayan partnerler arasında görüldü. Eski partnerlere yönelik ev içi şiddette benzer bir artış yoktu.

Bununla birlikte şiddetteki artış, yalnızca futbol maçlarının öğle vaktinde ya da öğleden sonra oynandığı günlerde görüldü. Maçlar akşam saat 7'den sonra başladığında artış olmadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

LSE'nin Ekonomik Performans Merkezi'nin (CEP) yayımladığı çalışma ayrıca, iki Manchester kulübünün de sürpriz bir şekilde maç kaybetmesinin aile içi şiddet oranını etkilemediğini ortaya koydu.

Yazarlar, araştırmanın "gündüz alkol kullanımının aile içi şiddet üzerindeki rolüne dair ilk nedensel kanıtı" sağlayabileceğini savundu.

Şimdi araştırmacılar, alkol tüketimine ayrılan süreyi azaltmak için maçların daha çok hafta içi yapılması ve başlama düdüğünün akşam saatlerinde çalması için çağrıda bulundu.

CEP'te araştırma ekonomisti Ria Ivandic şunları söyledi:

Maçların başlama saatini akşama almak ve bunları hafta içine koymak, önemli miktarda aile içi şiddetin önlenmesini sağlayabilir.

Bu sonuçlar, aile içi şiddeti tek başına spor müsabakalarının değil, daha ziyade genellikle bu müsabakalara eşlik eden aşırı alkol tüketiminin tetiklediğini gösteriyor.

Öğle vakine ya da öğleden sonraya konan maçlar, faillerin erkenden alkol almaya başlayıp gün boyu devam etmesine ve içki içmiş faillerin uyguladığı aile içi şiddetin akşam geç saatlerde zirve yapmasına yol açıyor.

2012 ve 2019 arasında Greater Manchester'da her iki saatte bir ortalama olarak, yaklaşık 9 aile içi şiddet vakası kaydedildi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU