Vatikan’ın başı büyük yolsuzluk davası ile dertte

Londra’daki emlak yatırımı süreci 2014 yılında başladığında, Angelo Becciu Vatikan'ın merkezi yönetimi olan Devlet Sekreteri vekiliydi

Papa Francis 2019'da basına Vatikan'daki yolsuzluk skandalını itiraf etti (AP)

Dünyada yaşayan 1 milyar 340 milyon Katolikin dini merkezi olan Vatikan yolsuzluk skandalıyla gündemde.

Vatikan yönetimi İtalyan işadamları tarafından Londra'da lüks bir bina satın almak için bir finansman olayına karışan Kardinal Angelo Becciu da dahil olmak üzere 10 kişiyi ceza mahkemesine sevk ettiğini duyurdu.

Vatikan'da emsal teşkil eden bu mali yolsuzluk davasının merkezinde bir kardinal bulunuyor. Papa'nın en yakın yardımcılarından 73 yaşındaki Kardinal Becciu, 27 Temmuz'da diğer sanıklarla birlikte Vatikan Mahkemesi'nde yargılanacak.

Eylül 2020'de Papa Francis'in kendisini görevden almasıyla İtalyan medyasının ortaya çıkarmaya başladığı davada kardinal, zimmetine para geçirme, görevi kötüye kullanma ve tanıklar üzerinde baskı kurma gibi suçlamalarıyla yargılanacak.

Yakınındakiler tarafından 3 Temmuz Cumartesi günü yayınlanan bir açıklamada kardinal, kendisinin masum olduğunu vurgulayarak bir komplonun kurbanı olduğunu, benzersiz bir medya teşhirinin etkisinde kaldığını söyleyerek, durumunun açıklığa kavuşturulmasını sabırsızlıkla beklediğini belirtti.

Londra’daki emlak yatırımı süreci 2014 yılında başladığında, Angelo Becciu Vatikan'ın merkezi yönetimi olan Devlet Sekreteri vekiliydi.

Diğer sanıklar arasında yer alan ve Vatikan'ın fonlarını denetleyen Finansal Bilgi Kurumu'nun eski başkanı lan İsviçreli Rene Bruhlhardt da görevi kötüye kullanmakla suçlanıyor. Ayrıca, büyük bir kısmı Vatikan'a yapılan bireysel bağışlardan gelen yüz milyonlarca doları yöneten Dışişleri Bakanlığı'na tahsis edilen varlıkların eski müdürü Monsenyör Enrico Crasso, gasp ve görevi kötüye kullanmaktan yargılanacak.

Diğer sanıklar, Mali Bilgi Kurumu'nun eski direktörü Tommaso de Rosa ve Vatikan Dışişleri Bakanlığı tarafından Slovenya'daki bir hesapta yarım milyon avro emanet edilen genç bir İtalyan olan ve “Kardinalin Hanımı” olarak adlandırılan Cecilia Marogna.

Milano'da gözaltına alınan Cecilia Marogna'nın Kardinal Becciu sayesinde Vatikan'dan 500 bin euro aldığı ve bu paranın yaklaşık yarısını lüks kıyafet, çanta ve kozmetik gibi harcamalar için kullandığı iddia ediliyor.

Vatikan'ın uluslararası yakalama emri çıkartması üzerine dün gözaltına alınan 39 yaşındaki İtalyan vatandaşı Cecilia Marogna'nın yargılanmak üzere Vatikan'a iade edilmesi bekleniyor. Marogna'ya "zimmetine para geçirme" suçlaması yöneltiliyor.

Cecilia Marogna'nın kendisi gibi Sardinya adasından Kardinal Becciu ile yakın ilişkisi olduğu iddia ediliyor. Marogna'nın Becciu'nun onayıyla "diplomasi ve uluslararası kriz uzmanı" adı altında Vatikan'dan 500 bin euro aldığı öne sürülüyor.

Ayrıca yatırımcı Raffaele Mincioni, avukat Nicola Squells, Vatikan'da eski bir laik yetkili olan Fabrizio Terrapasi ve geçen Mayıs ayında Londra'da tutuklanan arabulucu Gianluigi Torzi de sanıklar arasında.

Skandalın merkezindeki yatırım, Londra'nın gözde Chelsea semtinde, Sloane Caddesi üzerinde, yaklaşık elli lüks daireye dönüştürülmüş 17 bin metrekarelik bir binada bulunuyor.

Projedeki ilk hisse 2014 yılında Raffaele Mincione Holdings tarafından yönetilen Lüksemburg Fonu tarafından satın alındı.

İsviçre ve Lüksemburg'da finansal yönetimin şeffaf olmaması nedeniyle, Vatikan dört yıl sonra Londra'daki tüm binayı satın alarak bu duruma son verdi.

Bina pahalıydı, aracılar açgözlüydü ve büyük miktarda para uçup gitmişti. İtalyan gazeteleri, diğer yatırımlarla birlikte bu dosyanın risk içerdiğini ve Vatikan'ın uğradığı kayıpların değerinin yüz milyonlarca avroya ulaşacağını söylüyor.

Kasım 2019'da Papa Francis, medyaya Vatikan'da yolsuzluk skandalı olduğunu itiraf etti ve pişmanlıkla, "Kirli şeyler yaptık" dedi.

Vatikan Londra binasıyla ilgili davanın doğrudan Kutsal Hazretleri Papa Francis'in Vatikan'ın mali kaynaklarının güçlendirilmesi ve şeffaflık adına direktifleri ve reformlarıyla ilgili olduğunu söyledi.

Arjantinli papa, fonları çok bağımsız ve şeffaf olmayan bir şekilde yöneten bazı “bölgeler” (bakanlıklar) içinde dirençle karşılaşan ve zorlu bir reform süreci olan Vatikan'ın mali durumunu düzenlemek için 2013 yılında seçildi.

Papa 2017'de Vatikan hükümetinde reformunun "Mısır Sfenksini diş fırçasıyla temizlemek" anlamına geldiğini öne sürdü.

Bu amaçla, 2014 yılında Ekonomi Genel Sekreterliğini kurdu, 2015 yılında 5 bin şüpheli hesabı kapatan Vatikan Bankası'nda reform yaptı. İç harcamaları için ihaleleri denetledi. Çeşitli Vatikan organlarının bütçelerini yönetmekle Vatikan'ın Miras İdaresi'ne emanet etti.

AFP

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Esma Gül Kâr

https://www.independentarabia.com/node/238426

DAHA FAZLA HABER OKU