Süpermarket zinciri, siber saldırı yüzünden 800 mağazasının hepsini kapattı

Saldırının arkasında Rusya bağlantılı REvil adlı fidye yazılımı grubunun olduğu düşünülüyor

ABD Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenliği Ajansı da saldırıyı araştırıyor (AFP)

ABD merkezli bilişim firması Kaseya'nın geçen günlerde fidye yazılım saldırısına uğramasından etkilenen şirketlerden biri de İsveç'in dev süpermarket zinciri Coop oldu.

Coop, cuma günü yaptığı açıklamada 800 mağazasının hepsinin siber saldırı sebebiyle geçici şekilde kapatıldığını duyurdu. Açıklamada, ödeme sisteminin ve yazar kasaların çalışmadığı kaydedildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Siber güvenlik firması Huntress Labs aynı gün, Kaseya'yla çalışan yaklaşık 200 şirketin saldırıdan etkilendiğini açıkladı. Yetkililer, saldırının arkasında Rusya bağlantılı REvil adlı fidye yazılımı grubunun olduğunu düşünüyor.

Kaseya ise etkilenen şirket sayısının daha az olduğunu ve "muhtemel bir saldırıyı" araştırdığını bildirdi. Şirket, VSA yazılımı kullanan müşterilerine sunucularını hemen kapatması için çağrıda bulunurken, soruşturmada FBI'la çalışıldığını kaydetti.

Coop'un sözcüsü Therese Knapp, mağazaların cumartesi günü boyunca kapatıldığını söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden da 3 Temmuz'da Michigan eyaletindeyken konu hakkında konuştu. "İlk düşüncemiz saldırının arkasında Rus hükümetinin olmadığı yönünde ama henüz emin değiliz" diyen Biden, istihbarat örgütlerine saldırılara ilişkin soruşturma başlatılması emrini verdiğini de söyledi.

ABD Başkanı, saldırıda Rusya izine rastlanırsa yanıt vereceklerini sözlerine ekledi.

 

Independent Türkçe, BBC, The Guardian, Reuters, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU