Suriye'nin kuzeybatısında oluşturulan insan zinciri ile sınır ötesi yardımların uzatılması çağrısı yapıldı

Bab el-Hava Sınır Kapısı yakınındaki uluslararası yol üzerinde toplanan onlarca kişi insan zinciri oluşturarak 'Rusya vetosu bizi öldürüyor', 'Bab el-Hava Sınır Kapısı bir insan geçidi değil yaşam çizgidir' pankartları taşıdılar

Göstericiler insani yardımların girmesine izin verilmesini talep ettiler / Fotoğraf: AFP

Suriye ve uluslararası alandan 50'nin üzerinde yardım kuruluşunun üyeleri, Suriye-Türkiye sınırındaki Bab el-Hava Sınır Kapısı yakınında insan zinciri oluşturarak yardımların ülkenin kuzeybatısına güvenli bir şekilde geçtiği tek kapının kapatılmasına karşı uyarıda bulundular.

Sınır kapısının açık tutulması için kararlaştırılan süre bu ayın sonunda sona eriyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Rusya'nın sınır kapısının defalarca kapatma yönündeki arzusunu dile getirmesine rağmen yardımların girişini uzatmaya yönelik kararı oylamak çin harekete geçti.

AFP'nin haberine göre Bab el-Hava Sınır Kapısı yakınındaki uluslararası yol üzerinde toplanan onlarca kişi insan zinciri oluşturarak 'Rusya vetosu bizi öldürüyor', 'Bab el-Hava Sınır Kapısı bir insan geçidi değil yaşam çizgidir' pankartları taşıdılar. İnsan zincirini oluşturanların üzerlerinde, çalıştıkları kuruluşların isimlerinin yazdığı yelek vardı.

Menekşe Kuruluşu'ndan Tıbbi Koordinatör Vassim Bakır, AFP'ye yaptığı açıklamada sınır kapısının açık tutulmasına ilişkin kararın uzatılmasını istediklerini aksi takdirde sonucun felaket olacağını vurguladı.

Suriye'nin kuzeybatısında rejimin kontrolü dışında bulunan bölgelerde yaklaşık 4,5 milyon kişi yaşıyor. Bunlardan 1,5 milyonu ise Heyetu Tahriru'ş Şam'a (HTŞ) bağlı gruplarca kontrol edilen Halep'in kuzeyinde ikamet ediyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve diğer uluslararası sivil toplum kuruluşları, yardımların ulaşmaması halinde, özellikle İdlib'te insani bir felaket yaşanabileceği konusunda uyarıda bulundu. Bab el-Hava Sınır Kapısı, yeni tip koronavirüsle mücadele için hayati bir koridor rolü görüyor.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) önceki gün yaptığı açıklamada, BMGK'nın sınır kapısının açık tutulmasını uzatamaması halinde 1,7 milyon Suriyeli çocuğun bu durumdan kötü bir şekilde etkileneceği konusunda uyarıda bulundu.

İrlanda ve Norveç dün, Bab el-Hava Sınır Kapısı'nın bir yıl daha uzatılmasını içeren bir taslak sundu. Taslak kararda ayrıca Suriye'nin kuzeydoğusunda, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) tarafından kontrol edilen bölgede yer alan, Irak sınırındaki Yarubiyah Sınır Kapısı'na ilişkin de talepler yer aldı.

AFP'nin haberine göre, BMGK, 2014 yılında dört sınır kapısından Suriye'ye yardım götürülmesine izin verdi. Ancak geçtiğimiz yılın başlarında Bab el-Hava Sınır Kapısı'ndan geçişlerin süresi Rusya ve Çin'in baskısıyla kısaltıldı. Söz konusu sınır kapısından her ay yaklaşık on bin kamyon geçiyor. Rusya, BM'nin sınır konusundaki yetkisinin Suriye'nin egemenliğini ihlal ettiğini savunuyor.

Diğer yandan dün Suriye'nin güneyindeki Dera kentindeki Ömer Camii meydanında yüzlerce kişinin katıldığı bir gösteriye tanıklık edildi. Kentin kuzeyindeki Tafas kasabasında hükümet güçleri tarafından Darul Beled mahallesinin kuşatılması protesto edildi. Darul Beled mahallesindeki muhalefet lideri Muhammed el Hurani, kuşatmayı protesto etmek amacıyla meydanda toplandıklarını belirterek hükümet güçlerinin mahalle içerisindeki silahların teslim edilmesini ve uzlaşmayı kabul etmeyenlerin Suriye'nin kuzeyine gönderilmesini talep ettiğini bildirdi.

Hurani açıklamasında, hükümet güçlerinin Darul Beled'i Dera'ya bağlayan mahalleleri bariyerlerle kapattığını dile getirdi. Bu hamlenin şartların kabul edilmesi için baskı oluşturulması amacını taşıdığını vurguladı.

2018 yılında Rusya ile yapılan anlaşmanın ardından Dera şehrindeki bazı kasabaların kontrolünü muhalif gruplar sağlıyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU