Disney mühendisleri Avengers Kampüsü'ndeki Örümcek Adam teknolojisini anlattı

Avengers tema parkındaki açılış gösterisi Marvel hayranlarını büyülemişti

Walt Disney mühendisleri Tony Dohi ve Morgan Pope, "Stuntronics"in geliştirilmesinde rol oynayan ekipteydi (Los Angeles Times)

Disney mühendisleri Avengers Kampüsü'nün açılış gününde süper kahraman hayranlarının nefesini kesen Örümcek Adam gösterisini nasıl gerçekleştirdiklerini anlattı.

Disney'e ait Kaliforniya Macera Parkı'nda açılan Avengers tema parkı Marvel'ın gişe rekorları kıran Avengers serisinden esinlenerek oluşturuldu. Tema parkı 4 Haziran'da açılmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kampüsün açılış gününde gerçekleştirilen gösteride hem robot hem de insan kullanılmıştı. Özel efekt ve teknolojiyle ziyaretçilerin aradaki farkı anlamaması için Disney ekibi epey çaba sarf etmişti. 

Walt Disney'in en önemli araştırma ve geliştirme mühendisi Tony Dohi, izleyenleri şaşkına çeviren gösteriye dair şunları söyledi:

Gerçekten ilk defa, 'Aman Tanrım sanırım başardık' diye düşündüm.

Los Angeles Times'ın haberine göre Dohi ve ekibi, Marvel'ın son harikası üstünde yıllarca çalıştı. Ekip havada yaklaşık 20 metreden süzülürken hiçbir ip veya ağ bağlantısı olmadan akrobatik gösteriler yapabilen robotik bir Örümcek Adam üretti. 

Disney'in yenilikçi ekibinin ürettiği uçan android süper kahraman "Stuntronics" ismini taşıyor. 

Dohi ve ekibi çeşitli uçuş kombinasyonlarını başlatan bir hat ve "çok, çok ama çok güçlü bir motor" içeren gelişmiş bir mancınık sistemi geliştirdi. 

 

 

Sensörlerle donatılmış makine insan hareketlerini taklit ederek dönecek ve süzülecek şekilde tasarlandı. Öte yandan yerden epey yüksekteki yaklaşık 43 kilo ağırlığındaki robotun yere sağlam biçimde inmesi gerekiyordu. 

 

 

Dohi ve ekibi, çarpmayı önlemek için robotun alçalmasını yavaşlatmak amacıyla "basit ama karmaşık bir sistem" yaratmıştı.

Ekip üç yıllık çalışmanın ardından nihai ürünlerine ulaştı: Spider-Man'in 6 farklı hareketini gerçekleştirebilen, serbest düşen robotik bir figür.

Dohi geliştirdikleri fikre dair şunları söyledi:

Bu, bir insanla asla yapamayacağımız bir şey. Niyetimiz asla bir insan oyuncunun yerini almak değildi. Aslında bir insan oyuncuyla yapmayı asla hayal etmeyeceğimiz bir şeyi yapacaklardı.  Ama robotu da kırabilirsiniz. O robotu yavaşlatma şeklimiz gösterinin gelişiminin kritik bir parçasıydı.

 

7.jpg
Ekibin geliştirdiği robot (Los Angeles Times)

 

Tema parktaki canlı gösterilerden sorumlu Dan Fields ise şu ifadeleri kullandı:

Avengers Kampüsü'nü tasarlarken misafirlerimizin Örümcek Adam'ı daha ikonik şekillerde görmesini ve etkileşimde bulunmasını sağlamak için kendimizi zorlamak istediğimizi biliyorduk. Yüz maskesi takarak açık havada insan vücuduyla yapabileceklerinizin ve bunu gerçekten otantik ve inandırıcı kılmanın sınırları var. Ama en popüler kahramanın ziyaretçi deneyimi açısından ne kadar kritik olduğunu biliyorduk.

 

Independent Türkçe, Los Angeles Times, Screen Rant

Derleyen: Esra Güngör

DAHA FAZLA HABER OKU