18 ülkeye tekstil ürünleri ihraç eden ilçe: Yüksekova

İşsizlik ve yoksulluk yüksek düzeyde olduğu Hakkari'nin en büyük ilçesi olan Yüksekova'da son dönemlerde güzel gelişmelerde yaşanmaya başladı. Genç iş insanı Soner İşleyen’in ilçenin kaderini değiştiren hamlesiyle Yüksekova’dan 18 ülkeye ihracat yapılıyor

Fotoğraf: Independent Türkçe

Hakkari'nin Yüksekova ilçesi Türkiye-İran-Irak sınırlarının kesiştiği nokta da yer alıyor.

 Türkiye'nin Orta Asya ve Ortadoğu'ya açılan kapısı Yüksekova, aynı zamanda Asya ülkelerinin Avrupa'ya uzanan güzergahında yer alıyor. 

İran ve Irak'a komşu olan Yüksekova, Esendere Sınır Kapısı ile Türkiye ve İran'ı birbirine bağlıyor. Sınırda yer alan konumu itibarıyla Türkiye'nin stratejik öneme sahip ilçelerinden biri. 

Türkiye ve bölge için önemli bir konumda olan ilçe, bugün maalesef hak ettiği yerde değil. 120 bin nüfusuyla Hakkari'nin en büyük ilçesi olan Yüksekova'da işsizlik ve yoksulluk yüksek düzeyde.  

Nüfusunun yarısından fazlası genç olan ilçe, üretim olmadığından dolayı yoğun şekilde dışarıya göç veriyor. 


İlçenin kaderini değiştiren hamle

İşsizlik ve yoksulluk yüksek düzeyde olduğu Hakkari'nin en büyük ilçesi olan Yüksekova'da son dönemlerde güzel gelişmeler de yaşanmaya başladı.

Genç iş insanı Soner İşleyen'in ilçenin kaderini değiştiren bir hamlede bulunarak, Yüksekova'datekstil fabrikası açtı.

Bundan bir yıl önce İşleyen tarafından açılan tekstil fabrikası ile Yükseova'dan 18 ülkeye tekstil ürünleri ihraç edilirken, fabrikada ise 80 kişi istihdam ediliyor.


Çıraklıktan yetişti, iş insanı oldu

22 yıl önce iş bulmak amacıyla İstanbul'a göç eden İşleyen, daha sonra tersine göç ile Yüksekova'ya dönerek, kendi memleketine hizmet vermeye karar verdi. 

İstanbul'da uzun yıllar önce, tekstil giyim sektöründe çırak olarak çalıştığını anlatan İşleyen, kısa sürede işi kavradığını söyledi.  

Kendi işini ise 2 makinayla başlayarak açtığını; zamanla İstanbul'da faaliyetlerini büyüttüğünü dilen getiren İşleyen, yıllardır hayalini kurduğu memleketine faydalı bir birey olabilmek düşüncesiyle Yüksekova'ya döndüğünü belirtti. 
 

18 ülkeye tekstil ürünleri ihraç eden ilçe Yüksekova (1).jpg
Genç iş insanı Soner İşleyen / Fotoğraf: Independent Türkçe


İşleyen: Hedefim 400 kişiyi istihdam etmek

"Yıllarca İstanbul'da, çaba gösterdiğim, emek verdiğim işimi; 22 yılık tecrübemi Yüksekova'ya taşımaya karar verdim" diyen İşleyen, şunları söyledi: 

Yüksekova'nın işsizlik sorunu olduğunu bildiğimden dolayı böyle bir girişimde bulundum. 30 kişiyle başladığımız fabrikada şu an mevcut istihdam sayımız 80'e ulaştı. Aslında hedefimiz 400 kişiyi istihdam etmek. Fakat bölgemizde kalifiye elmen olmadığından istihdam ettiğimiz personel tamamı eğitimden geçirerek kısa sürede terzi yaptık.


Bay ve bayan kaban, mont, palto gibi kışlık üretim yapmakta olduklarını söyleyen İşleyen "İhracat ettiğimiz ülkeler, Irak, Rusya, Almanya, Fransa, Belarus, Kosova, Azerbaycan ve Ukrayna gibi ülkeler ile Türkiye iç pazarına Trendyol ve Defaco'ya üretim yapıyoruz" diye konuştu.
 

18 ülkeye tekstil ürünleri ihraç eden ilçe Yüksekova (3).jpg
Fotoğraf: Independent Türkçe


"Yüksekova 6. Bölge olmasına rağmen hiçbir destek almadık"

Yüksekova'da açtığı fabrika nedeniyle olumlu tepkiler aldığını ifade eden İşleyen, "Aldığımız tepki olarak olağanüstü bir istek ve memnuniyet duyduk. Gerek resmi kurumlar, gerek esnaf ve vatandaş ciddi anlamda memnuniyetlerini sundular. Bize bu konuda başta Sayın Valimiz İdris Akbıyık ve Sayın İlçe Kaymakamız Osman Doğramancı manevi desteklerinden dolayı şükranlarımızı sunarız" dedi ve ekledi:

Devletimize sitemimiz var: Yüksekova 6. bölge olmasına rağmen hiçbir destek almadık. Her kuruma başvuru yaptığımız halde İŞKUR dışında hiçbir kurumdan destek alamadık. Malum Yüksekova'da tekstil sektörü bulunmadığı için vasıfsız personel bize ciddi manda maliyeti yüksek. Bu konuda devletimizden tek istediğimiz istihdam desteği vermesidir.
 

18 ülkeye tekstil ürünleri ihraç eden ilçe Yüksekova (5).jpg
Fotoğraf: Independent Türkçe


Fabrikanın 400 personel istidam edecek kapasitede olduğunu belirten İşleyen "Fakat vasıfsız personel bize maliyeti yüksek olduğu için açıkçası çok zorlanıyoruz. Maşlarını ödemekte zorluk çektiğimiz mevcut şu an ki sayımız 80 personel olarak devam etmektedir" ifadelerini kullandı.


"Bu yatırımı Yüksekova'da yaptığı için asla pişman olmadım"

Bu yatırımı Yüksekova'da yaptığı için asla pişman olmadığını, aksine çok mutlu olduğunu vurgulayan İşleyen, üzüldüğü tek şeyin fabrikanın 400 kişi kapasiteli olduğu halde devletin bunu görmezlikten gelip herhangi bir adım atmaması olduğunu ifade etti.
 

18 ülkeye tekstil ürünleri ihraç eden ilçe Yüksekova (7).jpg
Fotoğraf: Independent Türkçe


İşleyen'den iş insanlarına çağrı: Bölgeye yatırım yapın

Bölgeye daha fazla yatırım yapılması için Yüksekovalı iş insanlarına seslenen İşleyen, sözlerini şöyle sonlandırdı:

Yüksekova'mızda ciddi anlamda sermayesi olup da insanımıza yatırım yapmayanlara çağrım şu: Ey iş insanımız, bütün samimiyetimle şunu ifade etmek isterim. Allah'ın yaratığı kula iş aş imkanı verdiğin sürece asla ama asla dara düşmezsin. Bu yolda yatırım yapanların işleri hep rast gider ve huzurlu bir hayat yaşar. Gelin elbirliğiyle Yüksekova'mıza da tek bir vatandaşımızı işsiz bırakmayalım. Benim gerek Avrupa pazarında gerekse Türkiye pazarında ciddi anlamda iş kapasitemiz mevcuttur. Gelin el birliği le iş teminatı benden, fabrika açmak sizden. Yüksekova'mızı tekstil kentine dönüştürelim.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU