Suudi Arabistan ve Mısır’dan ılımlılığı yaymak için iş birliği

Suudi Arabistan İslâmî İşler Bakanı dün Cidde Havalimanı’nda Mısırlı mevkidaşını karşıladı

Fotoğraf: Şarku'l Avsat

Suudi Arabistan İslâmî İşler Bakanı Dr. Abdullatif bin Abdulaziz bin Abdurrahman Al Şeyh dün Cidde'de Mısır Vakıflar Bakanı Dr. Muhammed Muhtar Cuma ile İslami işler alanında iş birliği yürütme programını imzaladı.

Akhbar el Yevm gazetesinin haberine göre Mısır Vakıflar Bakanlığı’nın, Suudi Arabistan Vakıflar Genel Otoritesi ile diplomatik kanalardan iletişime geçerek önümüzdeki beş yıl için bir dizi programın uygulanması için mutabakat zaptının şartlarının etkinleştirilmesi yönünde karar alındığını bildirdi. Bunun yanı sıra ılımlılığın yayılması, radikalizm, terörizm ve mezhepçilikten vazgeçilmesi adına taraflar arasında ortak çalıştay düzenleme kararı veirldiği kaydedildi. Açıklamada, İslam dinine ve Müslümanlara hizmet edecek iki çalıştaydan ilkinin Mısır’da, ikincisinin de Suudi Arabistan’da yapılacağı bilgisi verildi.

Program içeriğinde Kur’an-ı Kerim tercümesi için Mısır Vakıflar Bakanlığı’na Kral Fahd yayınlarının kopyalarını sağlamak, iki bakanlık tarafından düzenlenen konferans çalışmalarında görüş alışverişinde bulunmak, Medine'deki Kral Fahd Kur'an-ı Kerim Basım Kompleksi’nde Kur'an-ı Kerim'i basma ve anlamını tercüme etme konusundaki deneyimi için bilimsel toplantı düzenlemek yer alıyor. Ayrıca Mescid-i Haram imamlarının Mısır’a ziyaret etmesi de planlanıyor. Programda bunun yanı sıra iki bakanlık tarafından düzenlenen seminerlere, konferanslara ve İslami etkinliklere katılım için davetlerde bulunulması, Kur’an-ı Kerim'i ezberlemek, okumak ve yorumlamak için düzenlenecek yarışmalarda uzmanlaşmış kurslara katılım ile cami mimarisi ve bakımı alanında iki ortak çalıştay düzenlenmesi gibi birçok başlık da yer alıyor.

Akhbar el Yevm’in dünkü haberine göre programa yönelik varılan anlaşma Suudi Arabistan ve Mısır arasındaki dostluğun yanı sıra ılımlılık ilkelerini yaymak ve radikalizmle yüzleşmek gibi amaç birliği ve ortak kader ilkesine de dayanıyor.

Suudi Arabistan İslâmî İşler Bakanı dün Cidde Havalimanı’nda Mısırlı mevkidaşını karşıladı. Al Şeyh, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi döneminde Mısır’ın başarılarının yanı sıra Mısır Vakıflar Bakanlığı’nın aydınlanmış ılımlı düşünceyi yayma çabalarına övgüde bulundu. Cuma da iki ülke halkları arasındaki ilişkinin gücünü vurgulayarak, Suudi i Arabistan Krallığı'nın ulusun sorunlarına hizmet etmenin yanı sıra Al Şeyh’in radikal ideoloji ve gruplara karşı koyma çabalarına övgüde bulundu. Mısırlı Bakan, Suudi Arabistan Krallığı'nın Hac organizasyonuna ilişkin kararlarından da övgüyle bahsederek bunların "hak din ve İslam anlayışıyla tutarlı" olduğunu vurguladı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Şarku'l Avsat

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU