ABD'de federal idamlar geçici olarak durduruldu

Trump döneminde idam rekoru kırılmıştı

Teksas'ta idam cezasının uygulandığı bir oda (Reuters)

ABD Adalet Bakanı Merrick Garland, bakanlığın ölüm cezasına ilişkin politikalarını ve prosedürlerini gözden geçirdiğini ve bu süreçte tüm federal idamların durdurulduğunu açıkladı.

İdam cezasının beyaz olmayan insanlar üzerindeki orantısız etkisine ve insanları ölüme mahkum etmek için kullanılan ilaçlarla ilgili tartışmalara atıfta bulunan Başsavcı Garland, idamlara geçici süreyle ara verilmesi talimatı verdiğini söyledi.

Garland, "Adalet Bakanlığı, federal ceza adalet sistemindeki herkesin yalnızca ABD Anayasası ve yasaları tarafından garanti edilen haklara sahip olmasını değil, aynı zamanda adil ve insanca muamele görmesini de sağlamalıdır" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Federal mahkemelere idam cezalarıyla ilgili destek veren Federal Capital Habeas Project Direktörü Ruth Friedman, "Federal infazlara ilişkin moratoryum, doğru yönde bir adım ama bu yeterli değil. Federal ölüm cezası sisteminin ırksal önyargı, keyfiyet, savunma avukatları ve savcıların tamir edilemez ağır hatalarıyla gölgelendiğini biliyoruz" diye konuştu.

Eski Başkan Donald Trump döneminde yaşanan idam dalgasının ardından insan hakları ve ceza adaleti savunucuları, infazlara son verme çağrısında bulunmuştu. 

Protokoller ve öldürücü enjeksiyon için kullanılan ilaç kullanımıyla ilgili olarak da daha önce federal bir dava açılmıştı.

Trump, idam rekoru kırmıştı

Trump Yönetimi, önceki yıl 2003'te durdurulan federal idamların infazına yeniden başlama kararı almış ve 120 yılda en fazla ölüm cezasını onaylayan yönetim olmuştu. Bu dönemde 13 kişi infaz edilirken, Trump’ın görev süresinin son günlerinde Dustin Higgs isimli mahkumun 16 Ocak'taki infazı tepkilere yol açmıştı.

13 Ocak’ta idam edilen 52 yaşındaki Lisa Montgomery de, ülkede 68 yıldan sonra ölüm kararı infaz edilen ilk federal kadın mahkum olmuştu.

İdam cezasına karşı olduğu bilinen ABD Başkanı Joe Biden, göreve gelmeden önce yönetiminin bu cezayı durdurmak için adım atacağı taahhüdünde bulunmuştu.

İnsan hakları kuruluşlarının da bulunduğu 82 örgüt, şubatta Biden’a yazdıkları mektupta idam cezası almış 49 kişinin cezasını hafifletme çağrısı yapmıştı.

ABD’de idam cezaları sadece federal düzeyde değil eyalet düzeyinde de uygulanıyor. Bazı eyaletler idamı yasaklasa da birçok eyalette bu cezalar onaylanıyor ve bu eyaletlerin başında Teksas geliyor.


Independent Türkçe, Guardian, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU