8 kez işten atılıp hepsinde dönen ödüllü mimarın son görevi: Yıkım bekleyen binada tek başına nöbet

Fatih Belediyesi’nde mimar Azat Yalçın’ın 2013’te başlayan işten atılma ve sürgün süreci 7. yılına girdi. TMMOB yönetimi Yalçın'ı son görev yerinde ziyaret etti, durumu tutanak haline getirdi

Fatih Belediyesi'nde Pezyaj Mimarı olarak çalışan Azat Yalçın 6 yılda 8 kez işten çıkarıldı, mahkeme kararıyla geri döndü, hakkında açılan tüm davaları kazandı

Fatih Belediyesi’nde peyzaj mimarı Azat Yalçın’ın 2013 yılında başlayan işten atılma ve sürgün süreci 7. yılına girdi. 6 yılda 8 kez işten atılıp mahkeme kararıyla görevine dönen, hakkında açılan yaklaşık 60 davanın hepsini kazanan Yalçın son olarak yıkılma tehlikesiyle boşaltılan belediye tesisinde görevlendirildi. Yalçın, yıkım bekleyen binadaki tek çalışan, yani tümüyle yalnız.

 

MİMAR AZAT YALÇIN.jpg
Mimar Azat Yalçın / Fotoğraf: Linkedln

 

Azat Yalçın, İTÜ mezunu, ödüllü bir mimar. 2010 yılı Temmuz ayında Fatih Belediyesi'nde sözleşmeli olarak göreve başladı. AK Parti İstanbul milletvekili Mustafa Demir’in başkanlığı döneminde iddiasına göre bir ihaleye onay vermediği için belediyeyle karşı karşıya geldi.

Bu kararın ardından iddialara göre Azat Yalçın'a yönelik mobbing başladı. Önce sokaklardaki ağaçları sayma görevi verildi. Bazı günler işe gelmediği öne sürülerek işten çıkarıldı.

Yalçın belediyenin "gelmedi" dediği günlerin hafta sonu ve yılbaşına denk gelen tatil günleri olduğunu kanıtlayınca mahkeme kararıyla işine iade edildi. 2. kez işe döndüğünde yine kendi ifadesiyle aşağılayıcı, mobbing niteliğinde görevlendirmeler devam etti. Bu kez sokak kedilerini sayma görevi verildi Yalçın’a, bir sonraki görevi bozuk asfalt parçalarının sayılmasıydı.

 

FATİH-2.jpg
Fatih Belediyesi Yaşam Merkezi boşaltıldı

 

Yaklaşık 60 davanın hepsini kazandı

Mimar Yalçın ikinci kez işten atıldı, yine mahkeme kararıyla görevine geri döndü. Her defasında göreviyle ilgili olmayan, mobbing niteliğinde görevlendirmeler yapılan Yalçın’ın işten çıkarılma gerekçesi, “verilen görevi yerine getirmemek” idi.

Yalçın bu süreçte mağdur olduğunu belirterek, belediyenin, aleyhindeki her işlemini mahkemeye taşıdı, tazminat talep etti. Görevde olduğu dönemlerde hakkında uyarıdan, kınamaya çeşitli disiplin cezaları verilen Yalçın, her işlemi mahkemeye taşıdı, iptal ettirdi.

2014 yılına gelindiğinde Yalçın’ın açtığı manevi tazminat davası sayısı 14’e ulaşmış, hepsini kazanmıştı. Mahkemeler belediyenin Yalçın'a verdiği, unvanıyla ilgisiz görevlendirmelerin insan onuruyla bağdaşmadığına hükmedip, manevi tazminat taleplerini kabul etti. Yalçın’ın mağduriyeti basına yansıyınca bu kez belediyenin imajını zedeleme iddiasıyla işten çıkarıldı.

 

FATİH.jpg
Peyzaj Mimarlar Odası İstanbul Şube başkanı ve yöneticiler Azat Yalçın'ı ziyaret etti

 

6 yılda 8 kez işten atıldı, memur olarak geri döndü

Mimar Yalçın’ın Fatih Belediyesi aleyhine açtığı, 2014 yılında sayısı 14’ü bulan manevi tazminat davası sayısı Mayıs 2019 itibariyle 60’ı bulmuş, hepsini de kazanmıştı. Kazandığı tazminat 600 bin lirayı aşan Yalçın, bu kez İçişleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı’na başvurup, belediyenin sadece kendisini değil, kaybettiği davalarla devleti de zarara uğrattığını ihbar etti.

Son 6 yılda tam 8 kez işten çıkarılan Yalçın, son mahkeme kararıyla bu kez memur olarak işine geri döndü. Uzun süre memuriyeti verilmeyen Yalçın, başkan Mustafa Demir’in milletvekili seçilip görevden ayrılmasının ardından, geç uygulanan mahkeme kararıyla memur sınıfına geçirildi.

 

FATİH-3.jpg
Yaşam Merkezi binası tehlike arz ettiği gerekçesiyle boşaltılmış durumda

 

Sandalyesi dışarı atıldı, arabası çekildi

Mimar Yalçın memur olarak görevine geri dönse de sıkıntılı süreç devam etti. Belediyenin bahçesindeki arabası çekildi, Aksaray’da bir yeddieminde ortaya çıktı. Belediye binasındaki sandalyesi dışarı atılıp tekmelendi ve son olarak yeni bir görevlendirme yapıldı Yalçın’a; Fatih Belediyesi Yaşam Merkezi.

Mart ayında göreve başladığında, binada birkaç personel görevliydi. Bir süre sonra binanın çökme tehlikesi bulunduğu gerekçesiyle tüm personel binadan ayrıldı. Azat Yalçın sabah belediyeye geliyor, yine belediyeye bağlı bir başka birimde kart bastıktan sonra Yaşam Merkezi binasında oturmaya başlıyordu. Bina sürekli dökülüyor, çatısından parçalar kopuyordu, iki vatandaşın arabaları binanın çatısından kopan parçaların düşmesi sonucu hasar görmüş, arabalar boş olduğu için kaza ucuz atlatılmıştı.

Kamerayla izlenen, dökülen binada tek başına

Mimar Yalçın tavanı ve duvar sıvaları dökülen, demirleri ortaya çıkan, tamamen boşaltılmış binada bir sandalye, bir masa, mesaisini tamamlamaya başladı. İddialara göre Yalçın'ın "görev başında olup olmadığını" denetlemesi için kapıda bir güvenlikçi görevlendirildi. Ayrıca tam da Yalçın'ın masasını gören bir kamera yerleştirildi. Yine iddialara göre bu süre içinde binanın tuvaletini ve itfaiye yangın aparatlarını bile söküp götürdüler. 

Güvenlikçinin yanı sıra belediyeden görevlendirilen bir personel de ara ara gelip Azat Yalçın’ın binada olup olmadığını kontrol ediyor, tutanak tutup gidiyor. İddiaya göre Yalçın’ı kontrole gelen personel de, memuriyet kadrosunun Trakya’da bir ile alınması için başvurdu ve belediyeden ayrıldı.

 

FATİH-5.jpg
Peyzaj Mimarları Odası yöneticileri binada keşif yaptı, tutanak tuttu

 

Truman şov benzetmesi

Yalçın Cumhurbaşkanlığına yazılar yazdı, milletvekillerine başvurdu. Saadet Partisi Milletvekili Cihangir İslam anlattıklarına inanmayınca görüntülü konuştu; onlar konuşurken güvenlikçi binanın önünde tur atıyordu. Azat Yalçın üyesi olduğu TMMOB Peyzaj Mimarları Odası’na durumu bir dilekçeyle şikayet etti, tehlikeli bir binada, göreviyle ilgisi olmayan bir görevlendirme nedeniyle mağduriyet yaşadığını belirterek, bu durumun tespit edilmesini istedi.

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Başkanı Murat Ermeydan ve Yönetim Kurulu üyeleri Yalçın’ı tek başına görev yaptığı binada ziyaret ettiler, fotoğraflar çekip tespitlerini tutanağa geçirdiler. Yalçın’a da durumu belediyeye bildirip, mağduriyetinin giderilmesi için çaba sarfedileceğini söylediler.

İddiaya göre kapıdaki güvenlikçi, mimarların ziyaret için binaya girdikleri günün ertesinde belediyeden çıkarıldı, yeni bir güvenlikçi görevlendirildi. Tutulan tutanak Fatih Belediyesi’ne ulaştırılıp Yalçın’ın liyakatine uygun bir göreve tayini istenmesine rağmen, belge kendisine verilmedi ve hala dökülen binada beklemeye devam ediyor.

Mimar Yalçın'ın içinde bulunduğu durumu yakın çevresi tarafından, 24 saati kameralarla izlenen ve yayınlanan bir kahramanı anlatan “Truman Şov”a benzetiliyor.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU