ABD, Afganistan'daki en büyük hava üssünü boşalttı

Söz konusu hava üssünün kapatılması, ABD'nin Afganistan'daki en önemli hava meydanındaki askeri varlığını da sona erdirecek

Fotoğraf: AA

ABD, Taliban ile yapılan barış anlaşması kapsamında Afganistan'daki en büyük askeri üslerden birisini boşalttı.

Reuters'a bilgi veren ve adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir güvenlik yetkilisi, "Tüm ABD askerleri ve NATO güçleri Bagram Hava Üssünden ayrıldı" dedi.
Tesis Afganistan Savunma Bakanlığı'na bırakılacak.'

Kabil'in yaklaşık 65 kilometre kuzeyinde bulunan ve 20 yıllık Afganistan savaşında sıklıkla Taliban ve diğer İslamcı militan gruplara karşı hava saldırıları düzenlemek için kullanılan hava üssünün kapatılması, ABD'nin Afganistan'daki en önemli hava meydanındaki askeri varlığını da sona erdirecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Afganistan'da son durum

ABD öncülüğündeki NATO kuvvetlerinin Afganistan'dan çekilmeye başlamasıyla birlikte, ülkedeki Taliban güçleri saldırılarını artırmaya başladı.

Afgan hükümeti ile Taliban arasında barış görüşmelerinin başlayamaması sonrası ülkedeki istikrarsızlık sona ermedi.

Birleşmiş Milletler verilerine göre, Taliban kent merkezleri dışarıda tutulduğunda dahi ülke topraklarının yüzde 50 ila 70'ini elinde bulunduruyor.

Taliban, ülkedeki 407 ilçeden 100'den fazlasını, merkezleri dahil olmak üzere ele geçirmiş durumda. 

Son 2 ay içerinde ülke genelinde Taliban'ın kontrolüne geçen ilçe sayısı da 25'i geçti.

NATO kuvvetlerinin ülkeden tamamen çıkmasıyla birlikte Taliban ve  Afgan hükümeti arasındaki çatışmaların daha da şiddetlenmesinden endişe ediliyor.

Türkiye ise, NATO'nun çekilmesi sonrası Afganistan'daki kuvvetlerinin yerinde kalabileceğini ve Kabil Havalimanını Türk güçlerinin koruyabileceğini açıklamış, ABD yönetimi de bu duruma sıcak bakmıştı. 

Havalimanının korunması için ABD'li ve Türk teknik heyetleri Türkiye'de bir görüşme gerçekleştirmiş fakat net karar çıkmamıştı.

Taliban ise, Türkiye'nin söz konusu teklifini kabul etmeyeceğini duyurmuştu.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU