ABD, Türkiye'yi "çocuk asker kullanımına karışan ülkeler listesine" ekledi

ABD raporunda Türkiye'nin Suriye'deki Sultan Murat Tugayları'na "somut destek" sağladığı, bu grubun da çocuk asker yetiştirdiği ifade edildi

Fotoğraf: Reuters

Reuters haber ajansı, ABD'nin, Türkiye'yi "geçen yıl çocuk asker kullanımına karışan ülkeler" listesine eklediğini aktardı.

Böylece ilk kez bir NATO ülkesi böyle bir listeye dahil edilmiş oldu.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın hazırladığı 2021 İnsan Ticareti raporunda, Türkiye'nin Suriye'deki Sultan Murat Tugayları'na "somut destek" sağladığı iddia edildi.

 Washington silahlı muhalif grubun, çocuk asker yetiştirdiğini söylüyor.

Rapora göre insan hakları grupları ve uluslararası kuruluşlardan gelen raporlar ve kanıtlar, hükümetin Suriye'de çocuk askerleri alan silahlı muhalefet grubuna operasyonel, ekipman ve mali destek sağladığını gösteriyor.

"İlk kez bir NATO üyesi listeye alındı”

Basın açıklamasında konuşan Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Libya'da da çocuk askerlerin kullanıldığını, Washington'ın bu sorunla ilgili olarak Ankara ile çalışma yürütmeyi ümit ettiğini belirtti.

Yetkili, "Özellikle Türkiye ile ilgili olarak... ilk kez bir NATO üyesi, çocuk askerlerin önlenmesi yasası kapsamındaki listeye alındı. Saygın bir bölgesel lider ve NATO üyesi olarak Türkiye, bu sorunu, Suriye ve Libya'da çocuk askerlerin kullanılması sorununu ele alma fırsatına sahip" ifadesini kullandı.

 

Independent Türkçe, Reuters, VOA

DAHA FAZLA HABER OKU