Çin lideri Şi, ÇKP'nin kuruluş yıldönümünde meydan okudu: "Bizi sindirmeye çalışanlar çelikten duvara çarpar"

Şi Cinping, ÇKP'nin kuruluşunun sadece Çin halkının kaderini değil dünyayı da değiştirdiğini söyledi

Şi konuşmasında Çin ordusunu güçlendirmeye devam edeceklerini belirtti (Xinhua)

Çin Komünist Partisi (ÇKP), 100. kuruluş yıldönümünü dün başkent Pekin'deki Tiananmen Meydanı'nda 70 bin kişinin katıldığı dev bir etkinlikle kutladı.

ÇKP Genel Sekreteri ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, etkinlikteki konuşmasında yer yer sert ifadeler kullandı ve partisinin kuruluşunun sadece Çin halkının kaderini değil dünyayı da değiştirdiğini söyledi.

Çin halkının hiçbir yabancı gücün sindirme, baskı kurma ve boyun eğdirme girişimine izin vermeyeceğini belirten Şi, buna cesaret edenlerin "kafalarını 1,4 milyar nüfuslu Çin halkının yarattığı büyük bir çelikten duvara çarpacağı" yorumunda bulundu.

Yaklaşık bir saat süren konuşmasında Şi, ÇKP'nin ülkenin büyüme hikayesinde merkezi bir rol üstlendiğini kaydederek "Çin ilk hedefi olan müreffeh bir toplum inşa etmeyi başardı. Mutlak yoksulluğa tarihi bir çözüm getirdik ve ikinci yüzyıldaki hedefimiz olan Çin'i büyük bir modern sosyalist ülkeye dönüştürme hedefimize doğru kararlılıkla ilerliyoruz" dedi.  
 

çin1.jpg
Tiananmen Meydanı'nda toplanan coşkulu kalabalık, Şi'nin konuşmasına tezahüratlarla eşlik etti (Reuters)


Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurucusu Mao Zedung'u ve diğer devrim liderlerini de anan Şi, ÇKP'yi Çin halkından ayırma çabalarının asla başarılı olamayacağını da belirtti.

"Tayvan'ın bağımsızlık girişimleri ezilecek"

Konuşmasında Tayvan'a da değinen Şi, Çin'in tam bir yeniden birleşmeye olan bağlılığına vurgu yaparak Taipei'nin bağımsızlık girişimlerinin ezileceğini kaydetti. Şi, özerk Hong Kong ve Macau'nun da "bir ülke, iki sistem" prensiplerini doğru bir şekilde uygulaması gerektiğini ifade etti.

Çin lideri "Hiç kimse, Çin halkının ulusal egemenlik ve toprak bütünlüğünü koruma konusundaki kararlılığını, iradesini ve sıra dışı kabiliyetini hafife almamalı" diye konuştu.

Hazırlıkları uzun zamandır devam eden kutlamalar kapsamında savaş uçakları gösteri uçuşları yaptı, ülkedeki 56 etnik gruba saygı duruşu niteliğinde top atışları yapıldı, şarkılar ve marşlar çalındı.

95 milyonu aşkın üye sayısıyla Hindistan Halk Partisi'nin ardından dünyanın en büyük ikinci siyasi partisi olan ÇKP, uzun bir iç savaşın ardından Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşuyla 1949'da iktidara gelmişti.


Independent Türkçe, Global Times, Guardian, RT

DAHA FAZLA HABER OKU