Putin: Birleşik Krallık savaş gemisi, Rusya'nın askeri tepkisini sınamak istedi

HMS Defender'ın Kırım açıklarından geçiş yapmasıyla ilgili konuşan Putin, "O gemiyi batırsaydık bile dünya üçüncü dünya savaşının eşiğine gelmezdi" ifadelerini kullandı

Fotoğraf: Reuters

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, katıldığı bir televizyon yayınında açıklamalarda bulundu.

Putin, Moskova'nın kara sularına izinsiz girdiğini iddia ettiği Birleşik Krallık savaş gemisinin, Rus güçlerinin tepkisini detaylı şekilde gözlemlemek için bu ihlali gerçekleştirdiğini savundu.

Söz konusu ihlali "provokasyon" olarak niteleyen Putin şunları kaydetti:

HMS Defender'ın yer aldığı kısa süre önceki provokasyonda sadece İngilizler değil ABD'liler de vardı. Zira İngiliz gemisi karasularımıza sabah saat 7.30'da girdikten sonra NATO askeri üslerinin birinden, sanırım Yunanistan, Girit'teki bir üsten ABD stratejik keşif uçağı havalandı. Bununla ilgili rapor sunduk. Uçağı çok iyi bir şekilde gördük, izledik. Geminin askeri amaçlar için geldiği, keşif uçağı yardımıyla Rus güçlerinin bu tür provokasyonları önlemeye yönelik eylemlerini ortaya çıkarmaya çalıştığı aşikardı. Bunu gördük ve biliyorduk, bu nedenle gerekli olduğunu düşündüğümüz bu bilgiyi verdik. Belki çok konuştum ama askerler beni affeder.

Putin ayrıca, "O gemiyi batırsaydık bile dünya üçüncü dünya savaşının eşiğine gelmezdi" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ne olmuştu?

Rusya donanma güçleri, Kırım açıklarında ülkenin karasularına girdiğini iddia ettiği bir Birleşik Krallık savaş gemisine çarşamba günü uyarı ateşi açtıklarını duyurmuştu.

Birleşik Krallık yetkilileri ise, gemilerinin Rusya’nın karasularından değil, Ukrayna’nın karasularından geçtiğini savunmuş ve kendilerine herhangi bir uyarı ateşi yapılmadığını bildirmişti.

Rusya daha sonra, diplomatik dille tepkisini belirtmek için Birleşik Krallık'ın Moskova büyükelçisini çağırmıştı.

Birleşik Krallık ve pek çok ülke Kırım açıklarını Ukrayna'nın karasuları olarak kabul ediyor. Rusya, Ukrayna'ya ait olan Kırım'ı 2014'te ilhak etti.

 

Independent Türkçe, Reuters


 

DAHA FAZLA HABER OKU