Kolombiya'da iki ayı geride bırakan kitlesel protestolar yeniden şiddetlendi

Gösterilerde en az 61 kişi hayatını kaybetti

Protestolarda 2300'den fazla kişi yaralandı (Reuters)

Kolombiya'da üçüncü ayına giren hükümet karşıtı protestolar yeniden yükselişe geçti, hayatını kaybedenlerin sayısı 60'ı geçti.

Daha sonra iptal edilen vergi artışlarına karşı 28 Nisan'da başlayan protestolar, önceki gün ülkenin birçok kentinde şiddetlendi. Polisle göstericiler arasında çatışmalar yaşandı.

Protestocular başkent Bogota'nın yanı sıra birçok yerde polis merkezlerine saldırırken Barranquilla kentinde Kristof Kolomb'un heykeli yıkıldı.

Muhalefetle müzakerelerde Kolombiya hükümetini temsil eden Emilio Archila, dün yaptığı açıklamada Devlet Başkanı Ivan Duque yönetiminin görüşmeleri önemsemediği eleştirilerini reddetti. Halkın taleplerini dinlediklerini ama şiddete izin vermeyeceklerini belirten Archila, gösterileri büyük ölçüde organize eden Ulusal Grev Komitesi'nin geri çekilmesi nedeniyle müzakerelerin durduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sendikalar, öğrenci örgütleri ve sivil toplum örgütlerinin bir araya gelmesiyle oluşturulan Ulusal Grev Komitesi, protestolara 20 Temmuz'a kadar ara verildiğini duyurmuştu ancak birçok muhalif sokaklardan çekilmedi.

Süreç boyunca hayatını kaybeden en az 61 kişi arasında iki de polis bulunuyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne göre birçok protestocu polis şiddeti sonucu hayatını kaybetti, 16'sıysa kasıtlı olarak vurularak öldürüldü. Hükümetse ölümlerin sadece 24'ünün protestolarla bağlantılı olduğunu savunarak 11 vakanın soruşturulduğunu belirtiyor.

ABD, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler, daha önce Kolombiya polisinin aşırı güç kullanımı eleştirmişti.

Hükümete göre güçlü uyuşturucu çeteleri ve halen aktif olan solcu gerilla örgütü Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN), protestocuların arasında sızarak ülkede kaos yaratmaya çalışıyor.

Sağcı Devlet Başkanı Duque'nin helikopterine geçen hafta Venezuela sınırı yakınında ateş açılması da ülkede tansiyonu yükseltti.

Muhalefet örgütleri, polis şiddetinin sona erdirilmesine yönelik reformlar, temel gelir desteği ve pandemi nedeniyle daha da bozulan toplumsal adalete yönelik adımlar atılmasını talep ediyor. 50 milyon nüfuslu ülkede yoksulluk sınırı altındaki halkın oranı pandemi sürecinde yüzde 37'den yüzde 42'ye yükseldi.  


Independent Türkçe, AFP, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU