Karadeniz'deki NATO tatbikatı sonrası Rusya, Kırım'daki hava savunma sistemlerini harekete geçirdi

Rusya’nın Karadeniz Filosu yetkilileri gerçekleştirdiği denetimlerde, hava savunma sistemlerinin hazırlıklı olma durumunun kontrol edildiğini kaydettiler

Fotoğraf: AA

Rusya’nın Karadeniz Filosu, Kırım’da, 20’ye yakın uçak ile helikopter ve S-400 ile Pantsir hava savunma sistemleri bataryalarının yer aldığı bir denetim gerçekleştirildiği açıklamasını yaptı.

Sputnik Türkçe'de yer alan habere göre; filo yetkilileri, SU-24mp, SU-27, SU-30sm ve SU-24m istihbarat ve bombardıman uçakları ile Mi-8 ve Ka-27 helikopterlerinin yer aldığı askeri denetim sırasında, hava savunma sistemlerinin hazırlıklı olma durumunun kontrol edildiğini kaydettiler.

Denetim esnasında hava güçlerinin, hava savunma sistemlerinin radarlarının görebileceği en uç noktalarda kendilerini gizleyerek uçuş yaptığı ve hava savunma sistemlerinin hedefleri görebildiği ve onları imha etmek için harekete geçtiği belirtildi.

Kırım’daki bu denetim, Ukrayna ile NATO güçlerinin Karadeniz’de Sea Breeze tatbikatlarını gerçekleştirdikleri bir dönemde yapıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya Ulusal Savunma Yönetimi Merkezi’nin yetkilileri, Rus askerlerin, söz konusu tatbikata katılan gemilerin Karadeniz’deki hareketlerini izlemekte olduklarını söylemişti.

Karadeniz'de NATO tabikatı

ABD öncülüğünde çok sayıda NATO ülkesi ile Ukrayna'nın katıldığı "Sea Breeze 2021" (Deniz Meltemi 2021) tatbikatı Karadeniz'de dün başlamıştı.

Türkiye’nin de aralarında olduğu toplam 32 ülkeden 5 bin askerin yanı sıra 32 gemi ve 40 uçakla düzenlenen tatbikatın iki hafta süreceği açıklanmıştı.

Rusya, söz konusu tatbikatın kendi egemenlik bölgesinin yakınında yapıldığını ve bunun bir provakasyon olduğunu belirtmiş, Washington’a bundan vazgeçme çağrısında bulunmuştu.

Ayrıca, Rusya donanma güçleri, Kırım açıklarında ülkenin karasularına giren bir Birleşik Krallık savaş gemisine çarşamba günü uyarı ateşi açmıştı. 

Birleşik Krallık yetkililerse, gemilerinin Rusya’nın karasularından değil, Ukrayna’nın karasularından geçtiğini savunmuş ve kendilerine herhangi bir uyarı ateşi yapılmadığını bildirmişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU