Peru'daki seçim belirsizliği karşıt tarafları sokağa döktü

Fujimori yanlılarının seçimde yolsuzluk yapıldığı yönündeki itirazları nedeniyle resmi sonuçların açıklanmaması ülkede siyasi belirsizliğe yol açıyor

Castillo destekçileri resmi sonuçların açıklanmamasını protesto etti (AP)

Peru'da yolsuzluk iddiaları nedeniyle 6 Haziran'da yapılan ikinci tur devlet başkanlığı seçiminin resmi sonuçları hâlâ açıklanmazken, solcu ve sağcı adayların destekçileri önceki gün düzenlenen yürüyüşlerle gövde gösterisi yaptı.  

Oyların yüzde 50,13'ünü alan sosyalist sendikacı ve eski öğretmen Pedro Castillo, otoriter eski Devlet Başkanı Alberto Fujimori'nin kızı olan sağcı siyasetçi Keiko Fujimori'yi 44 bin oyla geride bırakmıştı.

Fujimori yanlılarının özellikle solcu adaya büyük destek veren kırsal bölgelerde yolsuzluk yapıldığı yönündeki itirazları nedeniyle resmi sonuçların açıklanmaması ülkede ciddi bir siyasi belirsizliğe yol açıyor.

Taraflar önceki gün başkent Lima'da sokağa çıktı. Binlerce Castillo destekçisi San Martin Meydanı'na yürüyerek seçim sonuçlarının onaylanmasını talep etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birkaç sokak ötedeyse Fujimori destekçileri ellerinde Peru bayrakları ve "Yolsuzluğa hayır", "Komünizme hayır" pankartlarıyla Bolognesi Meydanı'nda toplandı. Burada kalabalığa seslenen Fujimori, seçimde adalet istediklerini söyledi.

Seçim sonuçlarına dair inceleme sürüyor

Seçim sonuçlarını inceleyen jürideki bir yargıcın geçen hafta yaşanan anlaşmazlık nedeniyle görevden ayrılması, kutuplaşmış ülkede gerilimi daha da artırmıştı. Önceki gün yeni bir jüri üyesi yemin ederek göreve başladı ve inceleme işleminin devam edeceği belirtildi.

Ulusal seçim jürisi başkanı Jorge Salas, "Seçimde adalet felce uğratılamaz ya da engellenemez" dedi.

Öte yandan devletin ekonomideki rolünü arttırma ve maden şirketlerinden daha fazla vergi alma vaadinde bulunan 51 yaşındaki Castillo'nun son dönemde söylemlerini yumuşattığı söyleniyor. Castillo önceki gece yaptığı açıklamada "Biz Chavista değiliz, komünist değiliz, kimsenin mülkünü elinden almayacağız. Bizler demokratız. Farklılıklar ve eşitsizlikler sona erdi" ifadelerini kullandı.

Reuters da sosyalist siyasetçinin son Twitter mesajında piyasadaki endişeleri gidermek için Merkez Bankası Başkanı Julio Velarde'nin görevde kalmasını istediğini kaydettiği yorumunda bulundu.


Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU