Rus şirket işe gelirken kısa etek giyen kadın çalışanlara ikramiye verecek

Sosyal medyada eleştirilen şirket kendini savundu: İş günlerimize neşe katmak istedik

Rus şirket kadın çalışanlara yönelik başlattığı "feminenlik maratonu" adlı kampanyasıyla eleştirilerin hedefi oldu / Fotoğraf: The Independent

Rusya’da bir şirket, kadın çalışanlarına işe gelirken etek ya da elbise giymeyi tercih etmeleri durumunda ikramiye vereceğini açıkladı. Sosyal medyada eleştirilerin hedefi olan şirket cinsiyetçilikle suçlanıyor.

Alüminyum üreticisi Tatprof şirketi, 30 Haziran’a kadar sürecek “feminenlik maratonu” adlı bir kampanya başlattığını duyurdu.

Kampanya kapsamında şirket, “dizlerinin 5 cm. üzerinde” etek veya elbise giyen kadın çalışanların normal maaşlarına ek olarak saat başına 100 ruble (yaklaşık 9 TL) ek ücret ödeyecek. Kadınların ek ücreti alabilmek için yönetime etek giydiklerini belgeleyen fotoğraf göndermeleri şartı bulunuyor.

 

Rus şirket.jpeg
Kadın çalışanlardan etek giydiklerini fotoğrafla belgelemeleri isteniyor / Fotoğraf: Sosyal medya

 

Rus medyasına açıklamada bulunan şirket sözcüsü, 60 kadının kampanyaya katıldığını bildirirken, cinsiyetçilik suçlamalarınıysa şu sözlerle reddetti:

“İş günlerimize neşe katmak istedik. Ekibimizin yüzde 70’i erkek. Bu tür kampanyalar stres atmamızı sağlıyor. Bu, ekibi birleştirmenin harika bir yolu. Pek çok kadın işe gelirken otomatik olarak pantolon giyiyor. Bu yüzden kampanyamızın kadınlarımızın farkındalığını arttırmasını umuyoruz. Etek ya da elbise giymeyi tercih ederek feminenliklerini ve çekiciliklerini hissetmelerini sağlıyoruz.”

Kampanya sosyal medyada ağır eleştirilerin hedefi haline geldi. Bir Twitter kullanıcısı, “Rusya karanlık çağlardan yeni çıkıyor gibi görünüyor” derken, bir başka kullanıcı şunları söyledi:

“Tatprof şirketi Rusya’daki çalışanları için bir feminenlik yarışması düzenliyor. Öyle görünüyor ki aslında patronlar fotoğraflara aval aval bakabilsin diye. Gücün kötüye kullanılmasının ve kadınların sömürülmesinin iğrenç bir örneği.”

Şirketin kurumsal kültür ve iç iletişim biriminden Anastasia Kirillova, kampanya fikrinin CEO Sergei Rachkov’dan geldiğini söyledi. Rachkov’un “cinsiyet rollerini birbirine karıştırma” konusunu çok önemsediğini belirten Kirillova şöyle devam etti:

“Şirketin her bir kadın çalışanının kadınsı özünü korumasını istiyor. Böylece genç kadınlar saçlarını erkek gibi kestirmesin, pantolon giymesin, el işleriyle ilgilenebilsin, bütün sıcaklıklarını çocuk yetiştirmeye yansıtabilsinler istiyor.”

2014 Soçi Kış Olimpiyatları ve 2018 Dünya Kupası tedarikçileri arasında yer alan şirket, erkek çalışanları içinse geçen hafta barfiks çekme yarışı düzenledi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU