Fenerbahçe'de Ali Koç'un ikinci dönemi başladı... Bilgiç: Taraftarı diri tutmalı, onun yaratacağı sinerji tüm problemleri çözer

Hafta sonu yapılan kongrede Ali Koç, ikinci kez Fenerbahçe Başkanlığı'na seçildi. Spor yazarı Gürcan Bilgiç, geride kalan üç yılda yapılan hataları ve bundan sonra yapılması gerekenleri Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Ali Koç / Fotoğraf: AA

Süper Lig ekiplerinden Fenerbahçe'de Ali Koç, ikinci kez başkanlığa seçildi.

Ali Koç, Kadıköy'deki Ülker Stadı'nda hafta sonu yapılan olağan seçimli genel kurulda tek aday oldu.

29 bin 9 üyeden 6 bin 682'sinin oy vermek için stadyuma geldiği kongrede kullanılan oyların 6 bin 459'unu alan Ali Koç, 3 yıl daha bu görevi üstlenmeye hak kazandı.

3 Haziran 2018'de yapılan tarihi kongrede kullanılan 20 bin 736 geçerli oyun 16 bin 92'sini alarak sarı-lacivertli kulüpte ilk kez başkanlık koltuğuna oturan Ali Koç'un ilk üç yılı pek parlak geçmedi. 

 

 

...Hep beraber başardık. Esas yolculuk şimdi başlıyor. Çok zor bir yolculuğa hep beraber çıkıyoruz. Biliyorum beklentiniz yüksek. Mutlu olmaya gurur duymaya hazır olun...

Fenerbahçe'de 20 yıl başkanlık yapan Aziz Yıldırım'a 11 bin 448 oy fark atarak 2018'de kulübün yeni başkanı seçilen Koç, sarı-lacivertli camiaya gönül verenlere bu sözlerle umut aşılayıp başarı sözü verse de beklentilerin oldukça uzağında kaldı.

Ali Koç başkanlığında 2018-19 sezonuna büyük umutlarla başlayan Fenerbahçe için işler hiç de yolunda gitmedi.

Başkan Koç, ilk sezonunda Fenerbahçe'ye 16 transfer yaparken 3 teknik adam değiştirdi. 

Tüm bu yatırımlara rağmen başarı gelmedi ve Kadıköy ekibi Süper Lig, UEFA Şampiyonlar Ligi, UEFA Avrupa Ligi ve Ziraat Türkiye Kupası'nda başarıya ulaşamazken, birçok kötü rekora da imza attı ve sezonu 6. sırada bitirerek Avrupa arenasının dışında kaldı.

Ali Koç başkanlığında kötü geçen ilk sezonun izlerini silmeye çalışan Fenerbahçe, 2019-20 sezonunda da beklentilerin uzağında kaldı.

Başkanlığının ikinci yılında 14 transfere imza atan Ali Koç, Daniel Comolli-Ersun Yanal ikilisiyle başladığı sezonda da umduğunu bulamadı.

Önce sportif direktör Damien Comolli, ardından teknik direktör Ersun Yanal'ın görevlerine son verildi. 2019-20 sezonunu Tahir Karapınar antrenörlüğünde noktalayan Fenerbahçe sezonu 7. sırada bitirdi.

 

Ali Koç-AA (4).jpeg
Ali Koç, Fenerbahçe'deki ikinci kongresine tek aday olarak girdi / Fotoğraf: AA

 

22 transfer ve 2 teknik direktörle geçen üçüncü yılda da beklentilerin altında kalındı

Son iki sezonda tarihi süreçlerden geçen Ali Koç başkanlığındaki Fenerbahçe, geçmişinin en zor ve başarıya hasret kalınan sürecini yaşadı.

Görevindeki üçüncü sezonunda gözünü karartan Fenerbahçe Başkanı Koç, 2020-21 sezonunda yeni bir yapılanmaya gitti.

Takımın efsaneleri arasında gösterilen Emre Belözoğlu'nu sportif direktörlüğe, Alanyaspor'daki başarısıyla dikkat çeken Erol Bulut'u da teknik direktörlük görevine getiren Ali Koç için seçim olacak üçüncü yıl da beklentiler karşılanamadı.

Toplam 22 futbolcunun transfer edildiği sezonu Beşiktaş ve Galatasaray'ın ardından üçüncü sırada bitiren Fenerbahçe, Ziraat Türkiye Kupası'ndan da elenerek sezonu kupasız tamamladı.

İkinci kez başkanlığa seçilen Koç: Vazgeçmek yok, güzel günler yolda

Fenerbahçe Kulübü'nün olağan seçimli genel kurulunda 3 yıl süreyle yeniden başkanlığa seçilen Ali Koç, yeni bir döneme yelken açtıklarını söyledi.

Geride kalan 3 yılda büyük deneyimler kazandıklarını dile getiren Koç, yeni dönemde yapacaklarının sinyallerini şu sözlerle verdi:

Bana göre futbolda her yıl her sezon belli bir aşama kaydettik. Belli yanlışlardan arındık, belli doğruları daha fazla yaptık. Kadromuz yüzde 70 hazır, bazı dokunuşlara ihtiyacı var. Sadece kadronun hazır olması yetmiyor. Kadro kalitesinin yanı sıra Samandıra'da da birbiriyle uyum içinde çalışan kişilerin olduğu, Fenerbahçe'nin ne anlama geldiğinin iyi bilindiği, çok özlediğimiz ruhu tekrar canlandıracak ortam başarıyı yakalamak için olmazsa olmazımızdır. 

"Fenerbahçe'miz futbolda hak ettiği yere gelecek, getireceğiz" diyen Koç, şu ifadelerle taraftarlara umut aşıladı:

Hep beraber inşallah seneye bu zaman hala Fenerbahçe'mizin şampiyonluğunu kutladığımız bir süreç yaşarız. Vazgeçmek yok, güzel günler yolda. Güzel yarınlar çok yakında.

Spor yazarı Gürcan Bilgiç, Fenerbahçe'de geride kalan üç yılda yapılan hataları ve bundan sonra yapılması gerekenleri Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

 

Gürcan Bilgiç-Twitter.jpg
Gürcan Bilgiç / Fotoğraf: Twitter

 

Bilgiç: Fenerbahçe taraftarını diri tutmalı, onun yaratacağı sinerji tüm problemleri çözer

Aziz Yıldırım'ın kongre öncesi düzenlediği basın toplantısındaki söylemleri nedeniyle taraftardan tepki gördüğünü dile getiren Bilgiç, şunları kaydetti:

Halbuki daha farklı üslupla konuşsa, eleştirilerini daha babacan şekilde dile getirse olurdu. Aziz Yıldırım'ın konuşmasından sonra Ali Koç belki de en zor kongresinden güçlenerek çıktı. Ali Koç'a protesto için beyaz oy atacaklar bile Aziz Yıldırım'ın konuşmalarından sonra başkana sahip çıkma refleksi gösterdi ve onu desteklediler. 

Ali Koç'un tek aday olarak yarıştığı kongrede 7 bine yakın insanın katılım gösterdiğini ve bu durumun Yıldırım'ın sözlerine tepki olarak algılanabileceğini belirten Bilgiç, "Tek adaylı bir kongre, yaz şartlarını da göze aldığınızda bu katılım çok büyük bir sayıdır. Oy kullanacakların yüzde 25'e yakını gelmiş oraya. Halbuki beş bin kişinin altında bir katılım bekleniyordu. 200 civarı tepki oyu var. Çok zayıflayarak, baskı altında olması gereken bir kongreden Ali Koç oldukça güçlenerek çıktı. Çok enteresan bir gelişme oldu bu. Bunu da sağlayan Fenerbahçe'nin eski başkanı Aziz Yıldırım oldu" değerlendirmesinde bulundu.

"Taraftarın baskısıyla alınan kararların hepsi yanlış çıktı"

Fenerbahçe'de başkanlığın ilk döneminde üç yılını tamamlayan Ali Koç, yapılan kongre sonrası sarı-lacivertli kulüpteki ikinci dönemine adım attı.

Başkan Koç'un geride kalan üç yılını değerlendiren Bilgiç, yapılan hataları şöyle özetledi:

'Ben bilirim' demesi en büyük yanlışlardan biri oldu. Zaten kendisi de itiraf etti. 'Değişiklikleri çok hızlı yaptık, bu da problem yarattı' dedi. Taraftarla yönetti kulübü. Aykut Kocaman'ı gönderip yerine Ersun Yanal'ı getirmesi hep taraftarın baskısıyla olan kararlardı ve hepsi yanlış çıktı. Göndermek de getirmek de... 

"Soğuk kanlı kalmaları, taraftar duygusundan uzaklaşıp mantıklı hareket etmeleri gerekir"

Kulüp başkanlığında üç yılın oldukça uzun ve önemli bir süre olduğunu dile getiren Bilgiç, "Bu konuda daha soğuk kanlı kalmaları, taraftar duygusundan uzaklaşıp mantıklı hareket etmeleri gerekiyor. Mantıktan uzaklaşmaları bence en büyük hatalarıydı. Yoksa takıma alınan oyuncularda bir problem yok. Bu sezon 41. haftada Sivasspor'u yenebilselerdi bugün Ali Koç şampiyon başkandı. Bir maçta şampiyon başkan olacaksın bir maç kaybettin büyük hataların sahibi oldun. Türkiye'de Fenerbahçe'nin gerçeği bu. O nedenle çoğu zaman tabela konuşuyor" şeklinde görüş belirtti.

Fenerbahçe'de uzun süredir gündemi meşgul eden teknik adam konusunun da önemli olduğunu ancak İstanbul ekibi için daha önemli sorunun santrafor olduğunu belirten Bilgiç, "Teknik adamdan da önce iyi bir santrafor transferi gerekli. Teknik adam önemli ancak Fenerbahçe için daha da önemlisi doğru bir santrafor alıp, ligi şampiyon bitirip, taraftarı rahatlatıp ondan sonra geleceğe yönelik kararları daha cesurca alabilirler" yorumunu yaptı. 

 

Ali Koç-AA (3).jpeg

 

Seçilecek teknik direktörün felsefesi ve takımı nasıl sistematize edeceğinin irdelenmesi gerektiğini düşünen Bilgiç, yeni başlayacak sezonla ilgili şu görüşü paylaştı:

Fenerbahçe'nin iyi bir takımı var. Takımın yüzde 60-70'i korundu. Rakipleri Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor teknik direktörlerini, Fenerbahçe ise kadrosunu korudu. Bu nedenle rekabet şanslarını eşit görüyorum. 

Kadrosunu korumasına rağmen takıma yapılacak yeni takviyelerin büyük önem arz ettiğine dikkat çeken Bilgiç, sarı-lacivertlilerin ihtiyaç duyduğu bölgeleri şöyle sıraladı:

Fenerbahçe'ye net bir stoper lazım. Eğer Szalai satılırsa iki stoper daha lazım. Kanat oyuncusu çok gerekli değil ancak alınırsa iyi olur. Bir de sol bek öncelikli ihtiyaçların bazıları. 

"Fenerbahçe 114 yıllık bir kulüp, hep taraftarıyla birlikte hareket eder"

İstanbul temsilcisinin 114 yıllık bir kulüp olduğunu ve başarıyı getiren en önemli etkenin taraftar olduğunu vurgulayan Bilgiç, kulüp-taraftar ilişkisinin oldukça diri tutulması tavsiyesinde bulundu:

Taraftarı diri tutmaları gerekiyor. Fenerbahçe 114 yıllık bir kulüp. Yapı olarak baktığımızda hep taraftarıyla birlikte hareket ettiğini görürüz. Bu dönemin geneli maalesef algı yönetimi oldu. Fenerbahçe taraftarı takımı iki puan geride lig ikincisiyken 'teknik direktör gitsin' diye trollendi. O nedenle bu olayı çok doğru yönetmeleri lazım. Taraftarını diri ve arkasında tutması gerekiyor. Onun yaratacağı sinerji, tüm problemleri çözmeye yeter. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU