Mısır'da 2 gün sonra onanacak idamlar için "acil" çağrı: Masum insanların infaz edilmesine karşı tüm insanlık vicdani bir duruş koymalıdır

Ülkedeki idam cezalarının durdurulması için yapılan çağrıda, "Bu mektup/çağrı, masum insanların göz göre göre, dünya seyrederken infaz edilmesine karşı tüm insanlığın vicdani bir duruşla karşı koyması çağrısıdır" denildi

Fotoğraf: AA

Mısır'da 2013'de yaşanan darbeden sonra yargılanan ve aralarında Muhammed Biltaci ve Ossama Yasin'in de bulunduğu 12 kişiye verilen idam cezalarının durdurulması için kamuoyuna ve STK'lara çağrı yapıldı.

Biltaci ve Yassin ailesinin, Avukat Gülden Sönmez aracılığıyla yayımladığı mektupta, "Bu mektup/çağrı, hukuksuz bir şekilde idam cezası verilen, işkence ve kötü muamele ile tutulan eski Mısır parlamenteri, siyasetçi, insan hakları savunucusu Dr. Muhammed Biltaci ve eski Mısır Gençlik Bakanı  Dr.Ossama Yasin’in ailelerinin, tarafınıza seslenişi olarak kaleme alınmıştır. Dr.Muhamed Biltaci ve Dr.Ossama Yasin aynı davada aralarında avukat , bilim insanı ve mühendislerin de olduğu diğer 10 kişi ile birlikte, her an infaz edilebilecek şekilde ölümle karşı karşıya olduğundan, bu sesleniş hayati ve acildir" denildi.

Mehtupta Mısır'da yaşnan darbe sonrası binlerce kişinin tutuklandığı ve işkence gördüğü vurgulanarak, 12 kişiyle birlikte yüzlerce kişinin daha idam kararlarının onandığı ve onlarında infaz edilmekle karşı karşıya olduğu belirtildi.

İdam kararlarının 2 gün sonra onaylabileceğinin ve bu nedenle infazların her an gerçekleştirilebileceğinin hatırlatıldığı mektupta şunlar kaydedildi:

14 Haziran 2021 tarihinde Mısır Temyiz Mahkemesi Dr. Muhammed Biltaci , Dr.Ossama Yasin’in de  aralarında olduğu 12 idam kararını onayladı. Bu kararlar, uydurma iddia ve dosyalar, asılsız uydurulmuş deliller, işkence ile yazılmış ifadeler, savunma hakkı imkânı olmadan, Sisi rejiminin emir komuta zincirindeki yargıçlar tarafından alınmıştır. 14 Haziran 2021’de verilen onay ile tüm hukuki süreçler bitmiş ve nihai karar için, kararlar Sisi’ye ulaştırılmıştır. 14 gün içinde karar verme yetkisi olan Sisi de bu karara her an ve en son 28 Haziran 2021 tarihinde onay verirse idamlar her an infaz edilecektir. 

Bu mektup/çağrı, masum insanların göz göre göre, dünya seyrederken infaz edilmesine karşı tüm insanlığın vicdani bir duruşla karşı koyması çağrısıdır. Lütfen bu idamların önlenmesi için destek verin. Bu korkunç zulmü tüm dünyaya anlatalım ve uluslararası sivil toplum dayanışması ile idamları önleyecek bir çaba ortaya koyalım. 

Yaşam ile ölüm arasındaki kritik kararın, zalim bir yönetici elinde olduğunun farkında olarak, adil ve vicdani duruşa ve çabaya Allah’ın vaad ettiği yardıma güvenerek, çabanıza muhtacız. Göstereceğiniz ilgi ve destek için şimdiden teşekkür ediyoruz. 

Biltaci'nin eşi: İdamlara karşı insaf sahibi herkesin harekete geçmesini istiyoruz

Geçen günlerde Milli Gazete'ye konuşan Muhammed Biltaci'nin eşi Sena Biltaci, idamların durdurulması için dünya kamuoyuna çağrıda bulunmuştu.

Sena Biltaci şunları kaydetmişti:

Mısır’da insanlara haksız bir şekilde idam cezalarının verildiğini belirten Biltaci, “Geçen yıl elliye yakın idam gerçekleşti. Geçen hafta itibarıyla on iki kişi hakkında daha idam cezası verildi. Bu isimler arasında eşim de yer aldı. Bu verilen kararlar, askeri yönetimin kendi lehlerine oluşturdukları kanunların sonucu. Bu kararların hukukla alâkası yok. Sisi yönetimi sadece kendi sözünü dinleyecek hâkimlere görev veriyor. Böyle bir karar nasıl verilebilir? Biz adil bir yargılama istiyoruz. Askerlerin tayin ettiği bir mahkeme heyetinin kararlarını kabul etmiyoruz. İnsaf sahibi herkesin, her kurumun, bu insanların haklarını korumak için harekete geçmesini istiyoruz.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU