Kuveyt'in ilk kadın gazetecisini öldüren adam, rekor kefaretle serbest kaldı

Kuveytli Avazim aşiretinin bir mensubu olan Halid Naka, 19 yıl önce öldürdüğü kadın gazeteci Hedaye Sultan’ın ailesine 33 milyon dolar ödedi

Kefaret parası, Halid Naka'nın mensubu olduğu aşiret tarafından toplandı / Fotoğraf: El-Rai

Kuveyt’te yayın yapan “El-Rai” gazetesi, Halid Naka Azimi'nin cezaevinden çıktıktan sonra diğer aşiret üyeleri tarafından sevinçle karşılandığını yazdı.

19 yıl hapis yatan Halid Naka, cezaevinden çıktıktan sonra Kuveyt Emiri Sabah Ahmed Cabir, Veliaht Prens ve Avazim aşiretine teşekkür etti.

 

Kefaret parası bağışla toplandı

Naka’nın aşireti, cinayet kurbanı gazeteci Hedaye Sultan’ın ailesiyle yaptığı görüşmede, 10 milyon Kuveyt Dinarı ödenmesi karşılığında Naka’nın affedilmesini istedi. Sultan’ın ailesi bu teklifi kabul etti. 

Naka’nın mensubu olduğu Avazim aşireti, geçtiğimiz nisan ayında gazeteci Hedaye Sultan’ın kefaretinin ödenmesi için bağış kampanyası başlattı. 

Naka’nın serbest kalması sosyal medyanın da ana gündemiydi. Cezaevi çıkışına akın eden yüzlerce kişi, Naka’nın görüntülerini paylaştı.

Arap dünyasının ilk kadın gazetecilerindendi

Kuveyt’in ilk kadın gazetecisi olan Hedaye Sultan, Kuveyt’in önde gelen ailelerinden Ali Sabah’ın bir üyesiydi. 

 

kuveytli gazeteci hedaye sultan ve katili halid naka
Hedaye Sultan - Halid Naka Azimi

 

Kadın hakları aktivisti olan Sultan, siyasi bir gazete olan El Mecalis’in genel yayın yönetmenliğini yapıyordu. Aynı zamanda “Arabi Riyadi” dergisinin de sahibiydi.

Sultan’ın gazetesi, birçok kez sabotaja uğradı. Gazetenin basımının yapıldığı matbaa, kimliği belirlenemeyen kişiler tarafından sık sık saldırıya uğruyordu.

Nasıl öldürüldü?

20 Mart 2001 tarihinde, bir kültür etkinliğine katılmak için evinden çıkan Hedaye Sultan, kırmızı ışıkta durduğu sırada bir araçtan açılan ateş sonucu hayatını kaybetti.

Kuveyt emniyetinin başlattığı soruşturmada, cinayetin iki aşiret arasındaki anlaşmazlıktan kaynaklandığı açıklansa da, birçok çevre, daha önce defalarca ölüm tehditleri alan Sultan’ın, “kadın hakları ve özgürlükçü” düşüncelerinden dolayı öldürüldüğünü düşünüyor.

Olaydan birkaç hafta sonra Halid Naka Azimi, emniyete giderek teslim oldu. Azimi’nin ruhsatlı silahıyla altı el ateş ettiği belirlendi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU