McAfee'nin ölümünün ardından Snowden'dan dikkat çeken paylaşım: "Sıradaki Assange olabilir"

McAfee’nin vergi kaçırmakla suçlandığı ABD’ye iadesinin kabul edilmesinin ardından ölü bulunması tartışma yaratmıştı

Snowden daha önce "Adil bir yargılama olursa ABD’ye dönerim" demişti (Reuters)

ABD'nin ülke dışındaki gizli dinleme ve izleme faaliyetleriyle ilgili bilgileri kamuoyuna sızdıran eski Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) çalışanı Edward Snowden, bilgisayar güvenliği şirketi McAfee'nin sahibi John McAfee’nin İspanya'daki hücresinde ölü bulunmasıyla ilgili olarak "Sıradaki Julian Assange olabilir" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

McAfee’nin vergi kaçırmakla suçlandığı ABD’ye iadesinin kabul edilmesinin ardından ölü bulunması tartışma yaratmıştı. ABD’li iş insanının ölüm sebebinin otopside araştırılacağı ancak intihar şüphesi üzerinde durulduğu bildirilmişti.

Snowden, Twitter’da McAfee’nin ölüm haberiyle birlikte paylaştığı mesajda ABD yargı sistemini eleştirerek "Avrupa, şiddet içermeyen suçlar yöneltilen kişileri, o ülkede doğanların maruz kalmaktansa ölmeyi tercih ettiği çok adaletsiz bir mahkeme sistemine ve çok acımasız bir hapishane sistemine iade etmemeli" diye yazdı.
 


Snowden, Birleşik Krallık’ta hapishanede bulunan WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange’a atıfla “Sıradaki Julian Assange olabilir. Sistem reformdan geçene kadar bir moratoryum yürürlükte olmalı” ifadelerini kullandı.

Assange'ın kurduğu WikiLeaks, 2010'da, aralarında ABD'nin Irak ve Afganistan'da işlediği suçları da ortaya koyan çok sayıda gizli belgeyi yayımlamıştı.

ABD'nin casuslukla suçladığı ve iadesini istediği Assange, 2012'de Ekvador'un Londra Büyükelçiliği’ne sığınmıştı. 2019'da gözaltına alınan Assange, "kefaletle serbest bırakılma şartlarını ihlal etmekten" tutuklanarak Londra'daki Belmarsh Hapishanesi'ne gönderilmişti.

Birleşik Krallık yargısı, ocakta Julian Assange'ın ABD'ye iadesini reddetmişti.


Independent Türkçe, Hindustan Times, AA

DAHA FAZLA HABER OKU