Pakistan Başbakanı İmran Han'ın, tecavüz mağdurlarını baştan çıkarıcı giyinmekle suçlaması tepki çekti

Pakistan Başbakanı İmran Han daha önce de kadınlara erkekleri baştan çıkmasını engellemek için kapanmalarını tavsiye ederek tartışma başlatmıştı

Fotoğraf: AP

Pakistan Başbakanı İmran Han, "Axios" adlı TV programında tecavüz olaylarının yaygınlaşmasından söz ederken, “Bir kadının dekolteli giyinmesi, çok açıktır ki, erkekleri cezp eder” ifadelerini kullandı.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birçok sivil toplum kuruluşu, İmran Han’ın,  tecavüz olaylarını kadınların giyimleri ile ilişkilendiren açıklamaları için özür dilemesini istedi.

Başbakanın sözlerinin son derece tehlikeli olduğunu ve kadınların bilinçli kurbanlar ve erkeklerin çaresiz saldırganlar olduğuna dair kamuoyunda yaygın olan algıyı güçlendirdiğini savunan sivil toplum kuruluşları,

İmran Han'ın açıklamalarının tecavüz faillerinin cezasız kalmasına yol açabileceğini ileri sürdü.

İmran Han, daha önce, tecavüz ile kadınların dekolteli giyimleri arasında bağlantı kurmuş, kadınlara erkekleri baştan çıkmasını engellemek için kapanmalarını tavsiye ederek tartışma başlatmıştı.

Pakistan’da tecavüz mağdurlarına genellikle şüpheyle bakılıyor ve cinsel taciz vakaları nadiren soruşturma konusu oluyor.  Kadınlara yönelik sistematik baskıyı somutlaştıran “namusu koruma” kavramı Pakistan'ın çoğu bölgesinde hüküm sürüyor. Ancak cinsel istismarın ele alınış biçiminden duyulan rahatsızlık, giderek artıyor.

 

Şarkul Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU