ABD'li yetkililer: Türkiye, Kabil Havalimanı'nın güvenliğini sağlamayı büyük oranda kabul etti

AP'ye konuşan yetkililere göre ABD, çekilme sonrasında Afganistan'da kalıcı olarak yaklaşık 650 asker bulundurmaya devam edecek

Afganistan'ın Logar vilayetinde ABD askerleri devriye geziyor (AP)

ABD'nin Afganistan'dan çekilme sonrasında ülkede kalıcı olarak yaklaşık 650 asker bulundurmaya devam edeceği, ABD güçlerinin Türk askerlerine destek için Kabil Havalimanı'nda kalacağı bildirildi.

Associated Press (AP) ajansının haberine göre ABD, 11 Eylül'e kadar tamamlanması beklenen asker çekme süreci sonrasında Afganistan'daki diplomatların güvenliğini sağlamak için ülkede asker bulundurmayı sürdürecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD, halen havalimanının askeri kısmından sorumlu olan Türk askerlerine destek için muhtemelen eylüle kadar Kabil Havalimanı'nda da ek asker konuşlandıracak. Adı açıklanmayan ABD'li yetkililere göre, bu geçici adım havalimanında Türkiye öncülüğünde resmi bir güvenlik görevi başlayana kadar devam edecek.

Yetkililer, Türkiye'nin ABD güçlerinden destek aldığı sürece havalimanının güvenliğini sağlamayı büyük oranda kabul ettiğini kaydetti. ABD'li yetkililer ayrıca, Türkiye'yle yapılan görüşmelerde, havaalanında bir Roketsavar Füze ve Havan Sistemi (C-RAM) ve onu çalıştıracak personelin bulundurulması konusunda mutabık kalındığını aktardı.

ABD'den bir heyet Türkiye'ye gelmişti

Türkiye, NATO güçlerinin çekilmesinin ardından Afganistan'ın başkenti Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nın güvenliğini üstlenmeye devam etmeyi teklif etmişti. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, dün yaptığı açıklamada TSK'nın Kabil Havalimanı'nın güvenliğini üstlenmesi konusunda, "Gerekli şartlar sağlanırsa üstlenmeye hazırız. Görüşmeler devam ediyor. ABD teknik heyeti Türkiye'ye geldi, görüşmeler devam ediyor. Şu an için alınmış bir karar yok" demişti.

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley de, henüz herhangi bir yazılı anlaşma olmadığını söyleyerek “Kabil Havalimanı'nın güvenliğinin sağlanacağı ve Türkiye'nin bunun parçası olacağı konusunda eminim" diye konuşmuştu.

AP'nin haberine göre, ABD Afganistan'daki yabancı askerlerin büyük bölümünün 4 Temmuz'a kadar çekilmesini bekliyor.  Ancak Kabil'deki ABD Büyükelçiliği'nde krize yol açan Kovid-19 vakalarıyla ABD'yi destekleyen Afgan yetkililerin güvenliği gibi konular nedeniyle bu takvim sarkabilir.

AP'ye konuşan yetkililer, Kabil Havalimanı'nın güvenliğiyle ilgili anlaşmaların başarısız olması ya da beklenmedik gelişmelerin yaşanması halinde ABD'nin çekilme takviminin değişebileceğini söyledi.

AP'nin haberinde, ABD'nin Afganistan'daki diplomatik personelinin varlığı açısından Kabil Havalimanı'nın güvenliğine sürekli vurgu yaptığı belirtildi. 

Yabancı güçlerin çekilmesi sürerken Taliban'ın Afganistan'ın birçok bölgesini ele geçirmesi ülkenin geleceğine dair endişelere yol açıyor. Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ve Milli Uzlaşı Yüksek Konseyi Başkanı Abdullah Abdullah, bugün Washington'da ABD Başkanı Biden ve Savunma Bakanı Lloyd Austin'la görüşecek.


Independent Türkçe, AP, AA

DAHA FAZLA HABER OKU