Putin, Esad'e yaptırımlar ve yardım konusunda güven verdi

Esad, iki ülke arasındaki ileri düzeydeki iş birliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi

Putin, Almanya’nın Sovyetler Birliği’ni işgalinin 80. Yıldönümü münasebetiyle dün Moskova’daki “Meçhul Asker” mezarına gül bıraktı. (Reuters)

Rusya Başkan Yardımcısı Yuri Borisov, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Amerika Devlet Başkanı Joe Biden’ zirvesinin sonuçları hakkında bilgi verdi. Borisov, Rusya’nın uluslararası meşruiyet, uluslararası hukuka bağlılık ve devletlere saygıya dayalı ilkeli duruşu ile Suriye’nin egemenliğine ve iç işlerine müdahale etmediğini vurguladı.

Suriye resmi haber ajansı (SANA), Esad’in Borisov ile ekonomi ve yatırım düzeylerinde mevcut ikili iş birliğini görüştüğünü ve bu iş birliğini özellikle enerji, modern teknolojikler, sanayi ve tarım alanlarında yapılacak iş birliği ile genişletme çalışmalarını görüştüğünü belirtti. İki ülke arasındaki ilişkilerin dinamizminin, kalıcı ve sürekli bir temelde iş birliği ufkunu genişletmek için esneklik sağladığını vurguladı.

Esad, iki ülke arasındaki ileri düzeydeki iş birliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Suriye’nin, ortak iş birliğinin sürekliliği ve pekiştirilmesinde kilit rol oynayan ve iki dost halk için fayda ve çıkar sağlayan Suriye-Rusya yatırımlarının başarısına dikkat çekti. Terörle mücadelede Suriyelilere destek olan, güvenlik ve istikrarı yeniden sağlamak ve Suriye vatandaşlarına dayatılan ekonomik terörün etkilerinin üstesinden gelmelerine yardımcı olmak için siyasi ve ekonomik olarak destek veren Rus müttefikleriyle sürekli istişare ve koordinasyonun önemini vurguladı.

SANA haber ajansının haberine göre Borisov, Esad’ı cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki zaferinden, Suriye halkını ise cumhurbaşkanlığı seçimlerini başarıyla yerine getirmelerinden dolayı kutladı. Halkın seçimlere geniş katılım sağlamasının, maruz kaldıkları tüm terör ve kuşatma faaliyetlerine rağmen Suriye halkının iradesini, sebat ve direnişteki ısrarlarını doğruladığını belirtti. Suriye-Rusya ilişkilerinin farklılığını ve ülkesinin, Suriye’ye ek parti Kovid-19 aşı tedarik etme niyetine ek olarak, Suriye’ye uygulanan haksız ekonomik yaptırımların getirdiği yükleri hafifletmeye ve yeniden yapılanmaya katkıda bulunacak şekilde her alanda Suriye’ye destek vermeye hazır olduğunu vurguladı.

Borisov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Joe Biden’ı özellikle Suriye konusunda bir araya getiren zirvenin fotoğrafını da Cumhurbaşkanı Esad’a takdim etti. Rusya’nın uluslararası meşruiyet, uluslararası hukuka bağlılık ve devletlere saygıya dayalı ilkeli duruşu ile Suriye’nin egemenliğine ve iç işlerine müdahale etmediğini vurguladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Helga Schmid ile görüşmesinin ardından düzenlediği basın toplantısında, Moskova’nın Suriye’de var olan gerçek sorunların ve oradaki insanlara karşı taşıdığı sorumluluğun farkında olduğunu, oradaki insani durumu Batılı ülkelerle görüşmeye hazır olduğunu söyledi.

Lavrov, “Bu faktörlerin Suriye’deki insani duruma etkisi kabul edilirse, tüm bunları kapsamlı bir şekilde tartışmaya hazırız. Ancak bunun için Batılı ortaklarımızın şu ya da bu soruna ilişkin tek taraflı yorumlardan vazgeçmeleri ve Suriye’de insani alanda gelişen duruma ilişkin sorumluluklarını kabul etmeleri gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

Lavrov, Suriye’deki insani durumun, ABD yaptırımlarının devam etmesi ve Fırat’ın doğu yakasının ABD güçleri tarafından yasadışı olarak işgal edilmesiyle daha da kötüleştiğini söyledi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Şarku'l Avsat

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU