AB, Türkiye'deki Suriyeli göçmenler için 3.5 milyar euroluk fon oluşturmayı planlıyor

Reuters'a bilgi veren diplomatik kaynaklar, söz konusu fonun, göçmenlerin AB'ye gitmesinin önüne geçmek için oluşturulduğunu söyledi

Fotoğraf: AA

Avrupa Birliği (AB) Türkiye'nin Suriyeli göçmenlere 2024 yılına kadar ev sahipliği yapmaya devam etmesi için 3.5 milyar euroluk fon oluşturmayı planlıyor.

Reuters'a konuşan bazı diplomatik kaynaklar, bu planın daha büyük ve bölgesel bir göçmen destek programının parçası olduğunu, göçmenlerin AB'ye gitmesinin önüne geçmek için oluşturulduğunu söyledi.

Toplam bütçesi 5.77 milyar euro olacak planın Türkiye, Ürdün, Lübnan ve Suriye'deki insani yardım projelerine ayrılacağı ve AB'ye yeni bir göçmen akımı oluşmasının önüne geçmeyi ve 10 yıldır devam eden Suriye iç savaşı bitene kadar zaman kazanmayı amaçlıyor.

Bu meblağın doğrudan hükümetlerin kullanımına sunulmayacağı ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Türk hükümeti paranın doğrudan kendisine verilmesini istiyor"

Türkiye ülkede bulunan ve sayısı 4 milyona yaklaşan Suriyeli için 40 milyar dolar harcadı. Ankara AB fonunun doğrudan hükümete verilmesini talep ediyor.

AB'li liderlerin ise bu talebi kabul etmesi pek olası gözükmüyor. Liderler Türkiye'yi göçmenleri pazarlık malzemesi haline getirmekle suçlarken Ankara bu iddiayı reddediyor.

Avrupa Komisyonu'nun söz konusu teklifinin yarın Brüksel'de gerçekleşecek zirvede 27 lider tarafından kabul edilmesi bekleniyor. Ancak bu fon bir önceki 6 milyar euroluk fon gibi kısmi olarak AB ülkeleri tarafından karşılanmayacağı ve tamamı AB'nin ortak bütçesinden ödeneceği için teklifin Avrupa Parlamentesu'ndan da geçmesi gerekecek.

 

Independent Türkçe, Reuters
 

DAHA FAZLA HABER OKU