Beklenen yaşam süresinin üç katı yaşayan yaşlı penguene ortopedik ayakkabı

"Eskisinden daha fazla yüzüyor ve daha yüksek kayalara tırmanıyor"

Bakıcılar, Enrique'ye ayakkabıyı sabah giydirip akşam çıkarıyor (Saint Louis Hayvanat Bahçesi)

ABD'nin Missouri eyaletindeki bir hayvanat bahçesinde ayaklarından rahatsız olan çok yaşlı bir penguen için ortopedik ayakkabı hazırlandı.

Enrique adlı penguen bu sayede daha rahat bir şekilde yürümeye ve yüzmeye başladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geçen seneden beri ayakkabıları giyen penguen, bir ziyaretçinin 17 Haziran'daki Facebook paylaşımının ardından haber oldu.

Saint Louis Hayvanat Bahçesi görevlileri, güney kaya pengueni (southern rockhopper penguin) olan Enrique'nin kendilerine 2016'da geldiğini ve 30 yaşından büyük olduğunu söyledi.

National Geographic'e göre bu hayvanlar yaklaşık 55 santimetre uzunluğa ve 2,5 kilogram ağırlığa ulaşabiliyor. Latince adı Eudyptes chrysocome olan penguenlerin yaban hayatında beklenen yaşam süresi 10 yıl.

Hayvanat bahçesi yetkilileri, penguenin geçen sene ayaklarında artrit (vücut tarafından üretilen ve eklemlerde meydana gelen iltihap) ortaya çıktığını ve hareketlerinin yavaşladığını söyledi.

Bakıcılar bazı ilaçlar denese de başarılı olamadı. Zira kullanılan merhemler, Enrique'nin suya girmesinin ardından akıp gitti.

Hayvanat bahçesi bunun ardından kedi ve köpekler için ayakkabı üreten bir şirketle temasa geçti. Penguen, Ekim 2020'de kendisine özel cırt cırtlı pabuçlara kavuştu.

Yetkililer, ayakkabı sayesinde kremlerin işe yaradığını ve hayvanın artık daha iyi durumda olduğunu söyledi. Saint Louis Hayvanat Bahçesi veterineri Jimmy Johnson şöyle konuştu:

Enrique çok uysal. Ayakkabıları giydirdik ve ne yapacağını görmek için onu yere bıraktık. Önce büyük adımlar attı ve sonra yola çıktı. Eskisinden daha fazla yüzüyor ve daha yüksek kayalara tırmanıyor.

 

Independent Türkçe, Fox 13, National Geographic, NY Daily News

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU