Nepal Başbakanı Oli: Yoga, Hindistan'da değil bizim ülkemizde doğdu

K. P. Sharma Oli'nin "gerçek" Ayodhya'nın Nepal'de yer aldığına dair eski bir açıklaması Hindistan'da öfke yaratmıştı

Arşiv: Nepal Başbakanı K.P. Sharma Oli, 10 Mayıs 2021'de Kathmandu'daki parlamentoda konuşuyor (AFP)

Yedinci Uluslararası Yoga Günü'nde Nepal Başbakanı K. P. Sharma Oli, yoganın Nepal'de ortaya çıktığını ve bu uygulama başladığında Hindistan'ın var olmadığını öne sürdü.

Oli, Uluslararası Yoga Günü sebebiyle konutunda düzenlenen etkinlikte konuştu ve şunları söyledi:

Yoga, Hindistan'da değil Nepal'de doğdu. Yoga ortaya çıktığında Hindistan yoktu, farklı gruplara bölünmüş durumdaydı.

2015'ten bu yana 21 Haziran her yıl Uluslararası Yoga Günü olarak kutlanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Oli, gruplara bölünmüş durumdaki Hindistan'ın o günlerde bir kıta ya da alt kıtaya benzediğini, bugünkü haliyle var olmadığını söyledi. Hindustan Times, Oli'nin "Bu nedenle yoga Nepal'de doğdu ama onu yaratan kutsal kişilere asla haklarını vermediğimiz için yogayı popüler hale getiremedik. Her daim profesörlerimizin katkılarından bahsettik" dediğini aktardı.

Basında çıkan haberlere göre Oli, Nepal'in yogayla ilgili iddiasını gerektiği şekilde savunmadığını ve Hindistan'ın yaptığı gibi dünya çapına taşıyamadığını da söyledi.

Hindistan, yoga gününü belirleyen karar taslağını 2014'te Birleşmiş Milletler'e sunmuştu. Tasarı 175 üye ülke tarafından onaylanmıştı.

Öneriyi ilk olarak kendisi de yoga yapan Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Genel Kurul'daki 69. oturumun açılışında yaptığı konuşmada tanıtmıştı.

O dönemde Modi, "yoga kadim geleneklerimizin paha biçilmez bir armağanı" demiş ve BM'yi Uluslararası Yoga Günü'nü kabul etme yönünde çalışmaya çağırmıştı.

Hindistan ve diğer ülkelerde kitleler, Kovid-19 kutlamalara gölge düşürse de yoga gününü kutlamak için pazartesi günü yoga yaptı.

Oli'nin Hindu tanrısı Ram'ın doğum yeri olan "gerçek" Ayodhya'nın (Hindistan'da Hindular için kutsal mekanların bulunduğu bir kent -ed.n.), Hindistan'da değil Nepal'de olduğunu iddia ettiği eski yorumları da tartışma yaratmıştı. Oli, Hindu tanrısı Vişnu'nun vücut bulmuş fiziksel hali Lord Ram'ın da Nepal'de doğduğunu öne sürmüştü.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU