Maduro'nun ilişkileri normalleştirme çağrısına ABD'den ret yanıtı geldi

ABD’li yetkili, Venezuela hükümetinin muhalif lider Juan Guaido’yla temas kurması, adil ve özgür seçimlere izin vermesi ve baskı politikalarını sonlandırması gerektiğini kaydetti

Maduro, ABD'nin Venezuela'ya yönelik yaptırım politikasını gevşetmesini beklediklerini söylemişti (Reuters)

ABD, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun ilişkileri normalleştirme çağrısına olumsuz yanıt verdi.

Nicolas Maduro, geçen hafta Bloomberg'e, ABD'yle son yıllarda artan gerginliği düşürmek istediklerini söylemişti. ABD Başkanı Joe Biden yönetimiyle müzakerelere başlamak istediklerini kaydeden Maduro, "Bir anlaşma yapmanın zamanı geldi. Venezuela fırsatlar ülkesine dönüşecek. ABD'li yatırımcıları geride kalmamaya davet ediyorum" demişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Venezuela liderinin açıklamasıyla ilgili Bloomberg'e konuşan bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, yaptırımların kalkması için önce Venezuela'nın ekonomik ve siyasi özgürlükleri düzenlemesi gerektiğini belirtti. ABD'li yetkili, Venezuela hükümetinin muhalif lider Juan Guaido'yla temas kurması, adil ve özgür seçimlere izin vermesi ve baskı politikalarını sonlandırması gerektiğini kaydetti.

İsminin açıklanmasını istemeyen yetkili, Venezuela mevcut politikaları sürdürdüğü sürece ABD'nin müttefikleri ve ortaklarıyla beraber demokrasiyi tehdit edenlere yönelik baskıyı sürdüreceğini söyledi.

Eski Başkan Donald Trump döneminde ABD yönetimi, 2019 seçimlerinde yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla seçimi kazanan Maduro yerine muhalif Guaido'yu geçici devlet başkanı olarak tanımıştı. ABD sözcüsü, Joe Biden'ın göreve gelmesinin ardından Maduro'ya yönelik yaklaşımın değişmediğini ve Guaido'yu geçici devlet başkanı olarak tanımaya devam ettiklerini belirtti.

Sözcü, Venezuela'daki ekonomik krizin Maduro hükümetinin kötü ekonomi yönetiminden kaynaklandığını, borçları geri ödeme planının güvenilir olmadığını savundu.

"Yaptırımlar uluslararası yasalara aykırı"

Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen Valday Tartışma Kulübü konferansında dün konuşan Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza ise, ABD'nin yaptırımlarının uluslararası yasalara aykırı olduğunu ve ülkesinin Kovid-19 aşısı almasını geciktirdiğini söyledi.

"Joe Biden'dan beklediğimiz şey hataları düzeltmesi; böylece karşılıklı saygıda dayalı bir ilişki kurabiliriz" diyen Arreaza, ABD'nin Venezuela'yla iş yapmak için yaptırımları kaldırması gerektiğini belirtti.

Washington'ın yaptırımlarla Venezuela'nın en önemli gelir kaynağı olan petrol ihracatını engellemeye çalıştığını kaydeden Arreaza, ülkesinin yurtdışındaki 6 milyar dolarlık (52 milyar TL) varlığının dondurulduğunu hatırlattı.

ABD, 2017'den itibaren Venezuela'ya yönelik bir dizi yaptırımı hayata geçirmiş, yurtdışında ülkeye ait bazı varlıkları dondurmuş ve devlete ait petrol şirketi PDVSA'yla ticareti yasaklamıştı. Venezuela ülkedeki ekonomik krizin başlıca nedeninin yaptırımlar olduğunu belirtiyor.


Independent Türkçe, Bloomberg, EFE

DAHA FAZLA HABER OKU