WhatsApp, Google gibi teknoloji devleri gizli servislerin yazışmalara “hayalet kullanıcı” olarak katılma isteğine karşı birleşti

Dünyanın en büyük teknoloji firmaları, sivil toplum örgütleri, güvenlik ve gizlilik uzmanları, İngiliz istihbarat kurumunun teklifine yayımladıkları açık mektupla yanıt verdi

Fotoğraf: Reuters

Apple, WhatsApp, Google ve Microsoft'un da aralarında olduğu teknoloji devleri, gizli servislerin kişilerin özel mesajlarını okumasına izin veren tasarıya karşı birlik oldu.

Konuyla ilgili açık bir mektup yayımlayan şirketler, İngiliz istihbarat kurumlarından GCHQ’nun (Devlet Kod ve Şifre Okulu) üst düzey yöneticilerinden gelen, dünyanın en büyük mesajlaşma uygulamalarını kökten değiştirecek ve gizli servislerin bu alanlara erişimini mümkün kılacak teklifini eleştirdi.

Teklife göre, istihbarat servisleri tüm konuşmalarda gizli bir katılımcı olarak bulunabilecek, istedikleri zaman mesajlaşma ve aramaların içeriklerine ulaşma iznine sahip olacak.

Yayımlanan açık mektuptaysa, böyle bir durumun hem gizlilik ve güvenlik ilkelerine hem de kullanıcıların mesajlaşma uygulamalarına karşı duyduğu güvene zarar vereceği belirtiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İçlerinde WhatsApp, Google ve Microsoft’un da bulunduğu 47 teknoloji devi tarafından imzalanan mektup, çok sayıda sivil toplum grubunun ve güvenlik-gizlilik uzmanlarının da desteğini arkasına aldı.

Mektup, üst düzey GCHQ çalışanlarının tasarıda altını çizdiği ilkeleri överek başlıyor ve bu kişileri, özel hayatın gizliliği ve siber güvenlik gibi önemli konulara odaklandıkları için takdir ediyor.

Ancak sonrasında, tasarıda bulunan ve toplu sohbetlerdeki mesajlaşmalara ya da aramalara emniyet yetkililerinin ulaşabilmesinin yolunu açan madde şu şekilde eleştiriliyor:

“Buna rağmen, GCHQ teklifi, ‘kolluk kuvvetlerini, grup sohbeti ya da aramalara katılımcı olarak sessizce eklemeyi’ tasarlıyor. ‘Hayalet’ katılımcı ekleme teklifi, hem bazı önemli insan hakları prensiplerini, hem de GCHQ tasarısında altı çizilen ilkeleri ihlal edecektir. GCHQ yetkililerinin ‘şifreleme seçeneğine bile dokunmaya gerek olmayacağı’ iddiasına rağmen, ‘hayalet’ katılımcı teklifi, siber güvenliğe karşı ciddi bir tehdit oluşturacak ve böylece, mahremiyet ve ifade özgürlüğü gibi temel insan haklarını da tehlikeye sokacaktır.”

Mektup, “hayalet kullanıcı” taraftarlarının görüşlerini açıklayarak devam ediyor. Onlara göre, kolluk güçlerinin konuşmalara gizlice dahil edilmesi mümkün olacak ve böylece gerçekleşen her konuşmaya katılımcı olunabilecek. Bu da konuşmaların şifrelemeyle korunmaya devam edeceği ancak gizli servislerin konuşmalarda normal katılımcılar olarak bulunabileceği anlamına geliyor.

Oysa mektup, bu anlayışın yanlış bir yola kapı aralayacağını, söz konusu teklifin konuşmaların güvenliğini tehdit edeceğini ve istismar edilebilecek zayıf noktalar oluşturacağını savunuyor. 
 


Şu an kullanılan sistem, anahtarla kullanıcıları birbirine bağlıyor ve sadece o anahtarlara sahip kullanıcıların konuşmaları okumasına müsaade ediyor. Genel düzeyde anahtarların başka birine verilmesiyse bu sistemin işleyişini baltalıyor.

Açık mektubun yazarları, güvenlik için verilmiş sözler tutulsa bile, gizli servislerin böyle bir teknoloji sayesinde elde edecekleri erişimi suistimal etmeyeceğinin garantisi olamayacağını vurguluyor.

Böylesi bir erişimin tacize ve istismara yol açabileceği belirtilirken, ABD ve İngiltere gizli servislerinin veriyi nasıl kullanabileceğine dair sınırlamaların yeterince katı olmadığı da iddia ediliyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU