Buldan: Hükümetin küçük ortağı katille dil birliği yapmıştır

Buldan, "AKP Genel Başkanı, 'Askerimize kurşun sıkanlarla ittifak halindeler' diyerek demokratik siyaseti hedef göstermiştir. Kınadık, benzerlerini de kınayacağız demiştir. Ne demek benzerleri? Yeni katliamlar mı yaşanacak bu ülkede?" diye konuştu

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan partisini grup toplantısında konuştu.

Buldan, İzmir'de HDP İl Binası'na saldırarak Deniz Poyraz'ı öldüren Onur Gencer için "Tetikçi tabii ki tek başına değildir. Onu yönlendiren, tetiği çektiren güçlerin varlığını hiç kimse inkar edemez. Bu ülkede işlenen her bir cinayetin altından aynı ortak profil çıkıyor. Katilin profili bize ortak bir yüzü göstermektedir" diye konuştu.

Buldan şu ifadelerle devam etti:

Halkların kimliğine, diline, inancına karşı olan nefrettir, Kürt, kadın düşmanlığıdır, HDP’ye karşı haşere temizliği yapılsın diyen soykırım dilidir.  Daha neler göreceksiniz diyen tehdit dilidir.  "6 milyon kişinin verdiği oy kalaşnikof kurşunudur" diyen medya tetikçiliğidir. Şemdinli’de iyi çocuktur, İzmir’de 'adın ne abiciğim'dir. Mafya ve çetedir. Kobani davasında kumpastır, HDP kapatma darbesidir. Bütün bunların ortak yüzleri işte budur. Bunların hepsi kol koladır. Deniz Poyraz’ı katleden de bu örgütlü, planlı birlikteliktir.  İzmir katliamında bu ortak yüzün sahiplerinin tamamının parmak izi, nefret izi vardır. İzmir katliamında tıpkı öncekilerde olduğu gibi suç üstü yakalanmışlardır.  İktidarın siyaset adına bu kürsülerden ürettiği HDP düşmanlığıyla, nefret diliyle tetikçi arasındaki ilişki açık olarak ortadadır. Gizlemeyeceksiniz

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Küçük ortağa haddini bildirecek yürekli bir savcı var mı?"

Buldan, konuşmasının devamında Deniz Poyraz için "terörist" ifadesini kullananan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye de isim vermeden tepki gösterdi.

Buldan şunları kaydetti:

Katil hangi saiklerle cinayeti işlediğini açıklamışsa hükümetin küçük ortağı da bugün bu kürsüden Deniz Poyraz’ı hedef göstermiştir. Katille dil birliği yapmıştır. Deniz'in babasını, ailesini hedef göstermiştir. Bu ülkede HDP'ye oy veren milyonları hedef göstermiştir. Yeni cinayetlere kapı aralayacak bu söylemlere karşı savcıları göreve davet ediyoruz. Bu küçük ortağa haddini bildirecek yürekli bir savcı var mı?

"Yeni katliamlar mı yaşanacak bu ülkede?"

Buldan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "kendisinden olmayan herkesi Türkiye düşmanı olarak gösterdiğini, tehdit ettiğini ve, hedef haline getirdiğini" öne sürerek, "AKP Genel Başkanı'nın düşmanlaştırıcı diliyle İzmir katliamcısının kurduğu ilişkiyi asla ve asla saklayamazsınız.  Her gün manşetlerinde, ekranlarında HDP ve Kürt düşmanlığı yürüten tekçi medyanızın nefret diliyle katil arasındaki ilişki manşetleriniz kadar size yakındır. Bu gerçeği asla gizleyemezsiniz" diye konuştu.

Buldan şöyle devam etti:

Yıllardır bu cinayet iklimini inşa edenler bu nefret dilini el birliğiyle yayın iktidar zihniyetidir. Oradaki katiller bu nefret söyleminin örgütlediği birer tetikçileridir.  Daha katliamın üzerinden iki gün geçmişken AKP Genel Başkanı, ‘Askerimize kurşun sıkanlarla ittifak halindeler’ diyerek demokratik siyaseti bir kez daha hedef göstermiştir.  Kınadık, benzerlerini de kınayacağız demiştir. Ne demek benzerleri? Yeni katliamlar mı yaşanacak bu ülkede?

"Soruşturulmuyorsa iş birliği var demektir"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun 17 Haziran'dan bu yana açıklama yapmadığını kaydeden Buldan, "Neden tek kelime etmedi? Tetikçi Menbiç'e nasıl gitti? Katliam öncesi kim ya da kimlerle görüşmüştür? Hangi devlet birimleriyle irtibattadır? Katilin en çok gittiği otelin İzmir Valisi’nin yönetim kurulu başkanı olması tesadüf müdür?" diye sordu.

Poyraz'ın öldürülmesiyle ilgili Meclis'te araştırma komisyonu kurulmasını önereceklerini belirten Buldan, "Soruşturulmuyorsa iş birliği var demektir" dedi.
Bahçeli ne demişti?

MHP lideri Devlet Bahçeli bugün partisinin grup toplantısında yaptığı açıklamada "Öldürülen Deniz Poyraz’ın kim olduğunu ben size söyleyeyim, PKK’nın kırsal katılım sorumlusu, şehirden dağa çıkmak isteyen PKK sempatizanlarını terör kamplarına sevk eden halkanın içinde yer alan milis işbirlikçidir. Milis işbirlikçi, köy, kasaba ve şehirlerde yalnız ve sahipsiz görülen kişileri terör örgütüne devşirmek için çalışan, örgütün hain eylemlerine yardım ve yataklık yapan terörist demektir" ifadelerini kullandı.
 

 

 

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU