Suriye'nin kuzeyinde güvenlik ve istihbarat yeniden düzenleniyor: SMO birleşik orduya dönüşecek

Yeni düzenlemeyle kurulacak profesyonel ordu, asayiş ve istihbarat alanında görev alacak kişilerin bağlı bulundukları örgüt ve grupla ilişkileri kesilecek

Fotoğraf: AA

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) denetiminde bulunan Suriye’nin kuzeyindeki üç bölgede, güvenlik ve istihbarat kurumları tepeden tırnağa yeniden düzenleniyor. 

IŞİD hücreleri, DSG/YPG ile Suriye Ordusu'na karşı koymak, bölgede bombalı araç saldırılarını önlemek ve diğer tehditleri bertaraf etmek amacıyla Suriye Geçici Hükümeti’nin denetiminde bulunan Suriye’nin kuzey bölgelerinde güvenlik yeniden dizayn ediliyor. 

Milliyet'ten Namık Durukan'ın haberine göre; Suriye Milli Ordusu’nun (SMO) adı altında faaliyet gösteren silahlı gruplardan birleşik ordu kurulmasının yanı sıra yerleşim bölgelerinde iç güvenlik ve istihbarat ağının güçlendirilmesi için yeni yapılanma ve teşkilatlanmaya gidilmesine yönelik çalışmalarda son aşamaya gelindi. Silahlı grupların temsilcileri ile yapılan toplantılarda, ortak ordu ve güvenlik teşkilatı kurulması fikrinin kabul görmesi, Geçici Hükümeti harekete geçirdi.

Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı bölgelerini koruyacak ordu ve asayiş güçleri için dokuz merkez belirlenerek güvenlik yapılanmasının temeli atıldı. SMO’nun kontrolünde bulunan bölgelerde, yeni güvenlik aygıtı ve istihbarat örgütü oluşturulması çalışmalarına hız verildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Suriye Geçici Hükümeti’nin denetiminde süren çalışmalar kapsamında, görev verilen yapıların faaliyetleri yakından izlemeye alındı. "Güvenlik Büroları" adı altında faaliyet gösteren ilgili kurumlar, merkezi otoritenin çalışmalarının dışına çıkmaları halinde görevden el çektirilecek.

Komuta Merkezi oluşturulacak

Profesyonel ordu, asayiş ve istihbarat alanında görev alacak kişilerin bağlı bulundukları örgüt ve grupla ilişkileri kesilecek. Yeni güvenlik aygıtını denetlemek için ise, daha önce Suriye Ordusu'nda görev almış ancak daha sonra saf değiştirmiş profesyonel kadrolardan yararlanılacak. Birleşik ordu için ise, bir komuta merkezi oluşturulacak.

Asayiş örgütlenmesine ayrı bir önem verilecek. Mevcut emniyet teşkilatı yeniden gözden geçirilerek güçlendirilecek. Yaşanabilecek olaylar ve saldırıların engellenmesine yönelik ise istihbarat ve haber alma teşkilatları profesyonel çalışma sistemi ile çağın araç ve gereçleri ile donatılacak. Özellikle bölgede istikrarı bozmaya yönelik hücrelerin deşifre edilmesi ve etkisiz hale getirilmesine yönelik çalışmalara ağırlık verilecek. Bu alandaki çalışmalar konusunda Türkiye’den destek talep edilecek. Yeni istihbarat örgütlenmesi kapsamında geçici hükümetle Türkiye arasında istihbarat işbirliği anlaşmaları yapılması bekleniyor.

 

 

Milliyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU