Zarif: Suudi Arabistan politikasını değiştirirse yarın Riyad’a giderim

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif "Bizim kapılarımız Körfez ülkelerine açık" diye konuştu

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif / Fotoğraf: Reuters

İranlı El-Alem televizyonuna konuşan Zarif, Suudi Arabistan’ın daveti üzerine Mekke’de düzenlenen ve 56 ülkenin katıldığı Körfez-Arap acil toplantısını değerlendirdi

Zarif, “Bizim kapılarımız Körfez ülkelerine açık. Ancak bu ülkelerden iki veya üç tanesi var ki bunlar herkes için tehlike olan farklı bir yol seçtiler” dedi. 

İran Dışişleri Bakanı konuşmasının devamında Suudi Arabistan’a seslenerek “Eğer İran’a karşı siyasetinizi değiştirirseniz, hemen yarın Riyad’a gelirim” ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bölgedeki ülkeleri ABD’nin kanuna aykırı tavırlarına karşı uyardığını söyleyen Zarif, ABD’nin İran halkına yönelik haksız bir savaş yürüttüğünü ifade etti.

Cevad Zarif’in bu açıklamaları, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz’in 56 ülkeyi Mekke’deki acil toplantıya çağırmasından sonra gerçekleşen toplantılarla eş zamanlı olarak geldi.

Öte yandan Kral Selman’ın başkanlığını yaptığı toplantıda okunan Mekke Bildirgesi’nde İran birinci gündem oldu.

Bildirgede, İran yapımı balistik füzelerin Yemen'den Suudi Arabistan topraklarına atılması, İran'ın, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) adalarını işgal etmesi (Büyük Tunb, Küçük Tunb ve Ebu Musa adaları), Suriye krizine müdahale etmesi ve toprak bütünlüğünü etkilemesi, Bahreyn'in iç işlerine karışması ve oradaki terör örgütlerini desteklemesi kınandı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU