Rakun dışkısı yiyen bebek Kanada'da ilaç seferberliği başlattı

"Parazitler mide bariyerini geçip vücudu istila ediyor. Aslında bunlar sizi içten dışa doğru yiyor"

Rakunlar ortalama 80 santimetre boyunda ve 6-8 kilogram ağırlığında oluyor (AFP)

Kanada'nın Alberta eyaletine bağlı Lethbridge kentinde geçen ay bir yaşındaki bebek bahçede rakun dışkısı yiyince, nadir kullanılan albendazol adlı ilacı bulmak için seferberlik başladı. İlaç en nihayetinde bulundu ve bebek tedavi edildi.

Ülkenin resmi yayın kuruluşu CBC'e 17 Haziran'da konuşan çocuğun annesi Ashley Haughton, evlerinin bahçesinde daha önce rakun dışkısı bulduğunu, bunu güvenli bir şekilde nasıl atacağını araştırdığını ve böylece dışkının epey tehlikeli olabileceğini öğrendiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zira bu hayvanlar, Baylisascaris procyonis adlı çok tehlikeli bir yuvarlaksolucan türü taşıyabiliyor. Rakunların dışkılarında da bu yuvarlaksolucanların yumurtaları ve larvaları olabiliyor.

İnsanlar bu yumurtaları veya larvaları yutarsa vücutta son derece nadir görülen ve tehlikeli olan bir parazit enfeksiyonu meydana gelebiliyor. Bu yuvarlaksolucanlar vücutta dolaşıp gözler ve beyin de dahil olmak üzere organları istila edebiliyor.

Enfeksiyonun semptomları arasında beyin hasarı, körlük ve koma var. Hastalık ölüme de yol açabiliyor.

Adı açıklanmayan bebeğin babası Jon Martin de şöyle konuştu:

Parazitler mide bariyerini geçip vücudu istila ediyor. Aslında bunlar sizi içten dışa doğru yiyor. Ve yeterince hızlı tedavi olmazsanız bunu tersine çevirmenin hiçbir yolu kalmıyor. Zira bütün dokularınız yeniyor.

Bu yüzden çift, çocuklarının bahçedeki saksıda bulduğu rakun dışkısını yediğini gördüklerinde alarma geçti, hemen aile hekimini ve Alberta Zehir ve İlaç Bilgi Hizmeti'ni aradı.

 

 

İki taraf da ebeyevnlere bekleyip oğullarının enfeksiyon belirtisi gösterip göstermeyeceğini takip etmelerini önerdi. Ancak endişelerine yenik düşen çift, veterinere gidip dışkıyı test ettirdi. Bulgular, dışkıda çok sayıda yumurta ve larva olduğunu gösterdi.

"Bu durumda olmayı istemezdim"

Bunun ardından anne ve baba çocuklarını aceleyle hastaneye kaldırdı. Doktorlar, ailenin albendazol alması gerektiğini kaydetti. Çocuğun bu ilacı dışkıyı yedikten sonraki üç güç içerisinde kullanmasının önemli olduğu vurgulandı.

Ancak albendazolun üreticisinin Kanada'da pazarlama iznine başvurmadığı ve dolayısıyla ilacın ülkede çok nadir olduğu ortaya çıktı. Martin o anlar hakkında şöyle konuştu:

Etrafı arayıp ilacı bulmaya çalıştık ama pek yaygın olmadığını fark ettik.

Martin'in temasa geçtiği eczacılardan Bryce Barry, ailenin halini hemen anladığını söyledi:

Benim de küçük çocuklarım var. Bu durumda olmayı istemezdim.

Barry, yaptığı görüşmeler neticesinde ilacı getirtemeyeceğini fark etti. Bunun ardından bağlantılarını kullanarak ilacın içeriğine sahip bir eczane aramaya başladı. Zira bazı eczaneler, bir ilacın bileşenlerini kullanarak o ilacı hazırlayabiliyor.

Barry'nin eczacı arkadaşı Dawson Bremner, Alberta eyaletine bağlı Calgary kentinde gerekli malzemelere sahip bir eczane buldu ve böylece ilaç hazırlandı.

Haughton ve Martin'in çocuğu, rakun dışkısını yedikten 56 saat sonra albendazolu alabildi. Martin, evladının durumunun şimdi iyi olduğunu kaydetti.

 

Independent Türkçe, CBC

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU