Çin, Afganistan'daki vatandaşlarına "şiddet eylemlerinin artma ihtimaline karşı" ülkeyi terk etme çağrısında bulundu

Yapılan açıklamada, "Ülkedeki güvenlik koşulları giderek kötüleşmekte ve karmaşık hale gelmektedir. Vatandaşlarımız daha dikkatli olmalı ve acilen uluslararası ticari uçuşlarla ülkeyi terk etmelidir" denildi

Fotoğraf: Reuters (arşiv)

Çin'in Kabil Büyükelçiliği, NATO kuvvetlerinin Afganistan'tan çekilmesi sonrası şiddet olaylarının artabileceği ve bu nedenle vatandaşlarının ülkeyi terk etmeleri gerektiği çağrısında bulundu.

South China Morning Post'un haberine göre, Büyükelçiliğin yayımladığı uyarı mesajında, Çinli vatandaş ve kuruluşların, terör ve şiddet eylemlerinin artması olasılığına karşı tedbirli olmaları istendi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Bu yıl Afganistan'da sürekli çatışmalar yaşanmakta, terör eylemleri sık görülmektedir. Ülkedeki güvenlik koşulları giderek kötüleşmekte ve karmaşık hale gelmektedir. Vatandaşlarımız daha dikkatli olmalı ve acilen uluslararası ticari uçuşlarla ülkeyi terk etmelidir.

Artan şiddet eylemlerinin, yabancı güçlerin ülkeden ani çekilme kararıyla bağlantılı olduğu vurgulanan açıklamada, durumun belirsizliğini koruduğu kaydedildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Afganistan'daki son durum

ABD öncülüğündeki NATO kuvvetlerinin Afganistan'dan çekilmeye başlamasıyla birlikte, ülkedeki Taliban güçleri saldırılarını artırmaya başladı.

Afgan hükümeti ile Taliban arasında barış görüşmelerinin başlayamaması sonrası ülkedeki istikrarsızlık sona ermedi.

Birleşmiş Milletler verilerine göre, Taliban kent merkezleri dışarıda tutulduğunda dahi ülke topraklarının yüzde 50 ila 70'ini elinde bulunduruyor.

Taliban, ülkedeki 407 ilçeden 100'den fazlasını, merkezleri dahil olmak üzere ele geçirmiş durumda. 

Son 2 ay içerinde ülke genelinde Taliban'ın kontrolüne geçen ilçe sayısı da 25'i geçti.

NATO kuvvetlerinin ülkeden tamamen çıkmasıyla birlikte Taliban ve  Afgan hükümeti arasındaki çatışmaların daha da şiddetlenmesinden endişe ediliyor.

Türkiye ise, NATO'nun çekilmesi sonrası Afganistan'daki kuvvetlerinin yerinde kalabileceğini ve Kabil Havalimanını Türk güçlerinin koruyabileceğini açıklamış, ABD yönetimi de bu duruma sıcak bakmıştı. Taliban ise, Türkiye'nin söz konusu teklifini kabul etmeyeceğini duyurmuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU