Katil balinaları takip eden drone'ların elde ettiği görüntüler bilim insanlarını şaşırttı

"Bu, çocukken annenizin sizi bir partiye götürmesine benziyor. Partiyi siz seçmediniz ama oraya gittiğinizde kiminle takılacağını seçebilirsiniz"

Drone görüntüleriyle yapılan incelemeler, katil balinaların kendi aralarında arkadaşlıklar kurduğunu ve karmaşık bir sosyal ilişki ağına sahip olduğunu ortaya koydu.

Uzmanlara göre orkalar diye de bilinen katil balinalar, genellikle tüm hayatlarını doğdukları sürüde geçiriyor. Ancak yeni araştırma, bü sürüdeki bir bireyin çevresindeki tüm hayvanlarla aynı ilişkiyi kurmadığını gösteriyor.

Birleşik Krallık'taki Exeter Üniversitesi'nden araştırmacılar, 22 katil balinadan oluşan tek bir sürüyü 10 gün boyunca drone'larla izledi.

Bunun sonucunda balinaların çoğunun belirli bireylere yakın olduğunu, onlarla yüzeye çıkmayı ve onlara diğerlerinden daha sık dokunmayı tercih ettiğini fark etti.

Araştırmacılara göre bunlar, yakın bir bağ kurulduğu anlamına gelen işbirliği ve sosyal bağlılık işaretleri. Üstelik çoğu zaman aynı cinsiyetten ve yaştan orkalar arasında oluşuyor.

Çalışmanın başyazarı Michael Weiss, "Bulgularımız, sıkı sıkıya bağlı bu gruplar içinde bile hayvanların belirli bireylerle etkileşime girmeyi tercih ettiğini gösteriyor" dedi ve ekledi:

Bu, çocukken annenizin sizi bir partiye götürmesine benziyor. Partiyi siz seçmediniz ama oraya gittiğinizde kiminle takılacağını seçebilirsiniz.

Çalışmanın ortak yazarı, davranışsal ekolojist Darren Croft'a göre hayvanlar ve insanlar arasındaki bu tür benzerliklerden çok etkilendiğini söylüyor.

"İnsanlar da dahil olmak üzere birçok türde fiziksel temas, sosyal bağı güçlendiren yatıştırıcı bir aktivite olma eğilimindedir" diyen Croft, sözlerini şöyle sürdürüyor:

Birlikte hareket etmek birçok türde sosyal bağların işaretidir. Bu nedenle balinaların birlikte yüzeye çıktığı durumları da inceledik.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Croft ve meslektaşlarının fark ettiği en ilgi çekici paralelliklerden biri de yaşla ilgiliydi.

Katil balina ne kadar yaşlıysa, o kadar az sosyalleşiyor gibi görünüyordu. Bu, insanlar da dahil olmak üzere yaşlandıkça sosyalliği azalan diğer memelilerin davranışlarıyla uyumluydu.

Proceedings of the Royal Society B. isimli hakemli bilimsel dergide yayımlanan araştırmanın yazarları, konuyla ilgili şu ifadelere yer veriyor:

Katil balinalar, diğer anasoylu toplumlarda olduğu gibi, genç yaşta aktif ilişkiler ve sosyal beceriler geliştirebilirler.

 

Independent Türkçe, Exeter Üniversitesi, Science Alert

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU