MKEK'nin yapısını değiştiren yasa teklifine CHP ve Memur-Sen'den tepki: Devlet sırrı tehlikeye atılır

AK Parti’nin, Makine Kimya Endüstrisi Kurumu’nu şirkete dönüştürme girişimine, CHP’nin yanısıra iktidara yakın çizgideki Memur-Sen de tepkili. Sendika, güvenlikle ilgili devlet sırlarının tehlikeye atılacağına dikkat çekti

Kırıkkale Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu'nun (MKEK) anonim şirket olmasını öngören kanun teklifine CHP ve Memur Sen itiraz etti / Fotoğraf: AA

AK Parti’ye yakın çizgideki Memur-Sen, MKEK’nin statüsü değiştirilerek MKE AŞ olarak yeniden yapılandırılması karşısında eylem çağrısı yaptı.

Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı, Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, bugün saat 12.30’da, MKEK önünde sendika teşkilatlarıyla birlikte basın açıklaması yapacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Memur-Sen’in AKP’nin teklifine karşı temel itirazları şöyle:

“‘Özelleştirme olmayacak’ denmesine rağmen kurum personelini memuriyetten istifa ettirerek, İş Kanunu’na tabi personel statüsüne geçirmeye yönelik sözleşme dayatılıyor veya personel kurumdan ayrılmaya mecbur bırakılıyor. Yetişmiş, tecrübeli kurum personelinin memuriyet hakkı elinden alınarak kuruma vatandaş dahi olmayan yabancı personel takviyesi yapılmasının önü açılıyor. Savunma ve güvenlikle ilgili ‘devlet sırrı’ niteliğindeki bilgiler tehlikeye atılıyor. Metnin hiçbir paydaş kurum ve kuruluşla görüşülmeden, alelacele ve gizlice hazırlanması, taslakta büyük boşluklar ve belirsizlikler bulunması, kuruma verilecek olan muazzam yetki ve imtiyazlar; sendika, vatandaş, devlet ve millet açısından büyük tehlikeler içeriyor”

 

“Sahada konuşmak zaruri”

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın da teklife ilişkin eleştirilerini şöyle dile getirdi: 

“MKEK’ye hareket alanı ve hız kazandırma iddiası ile yeni bir yapı ve statü tasarımını içeren kanun taslağı kamuoyuna yansımıştır. MKEK, MKE AŞ’ye dönüştürülüp sermayesi Hazine’ye aktarılıp personel rejimi kökten değiştirilmek istenmektedir. Mevcut personel ve yöneticiler 657 (Devlet Memurları Yasası) ve 399 sayılı kanun kapsamından çıkarılıp 4857 sayılı kanunun (İş Kanunu) 4-A statüsüne dönüştürülmek istenmektedir. Mevcut personele sözleşme önerilmekte ve adeta sahip oldukları statü ve hakları tamamen ellerinden alınmaktadır. Statü değişikliği adı altında ‘özelleştirmeye’ zemin oluşturan, asttan üste kadar tüm kurum personelinin mağdur edileceği bu tasarımın tartışılmadan, yangından mal kaçırırcasına Meclis’e sunulması kabul edilemez. Masada konuşma fırsatı verilmeyen yerde sahada konuşmak zaruridir”

CHP teklifin geri çekilmesini istedi: TSK’ya ve MKE'ye ihanettir

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumunun anonim şirket olmasını öngören kanun teklifinin, MKE'ye ihanet olduğunu iddia ederek, geri çekilmesini istedi.

Özel, AK Parti milletvekillerinin imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketi Hakkında Kanun Teklifi'ne ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Teklifin ciddi sakıncalar barındırdığını savunan Özel, İktisadi Devlet Teşekkülü statüsünde bulunan, KİT Komisyonu aracılığıyla TBMM'nin denetimine tabi olan MKE'nin, lağvedilerek anonim şirkete dönüştürülmesini ve denetimden kaçırılmasını içeren bir teklifle karşı karşıya olunduğunu öne sürdü.

En büyük müşterisi kamu olan ve kar eden bir kurumun, KİT statüsünden çıkarılarak denetimden kaçırılmasını izah etmekte zorlandıklarını belirten Özel, teklifin, kurum çalışanlarının özlük haklarına yönelik geriye giden hükümler içerdiğini dile getirdi.

Kurumun, birçok kanun ve kanun hükmünde kararname hükümlerinden muaf tutularak ayrıcalıklı statüye kavuşturulmasını sakıncalı bulduklarını vurgulayan Özel, şunları kaydetti:

"MKE'ye bağlı fabrikaların ikinci bir Tank Palet Fabrikası'na dönüştürülme çabasına karşıyız. Fırtına, Panter, Yavuz, Boran obüsleri ile yapılışı yılan hikayesine dönen Altay Tankı'nın silah sistemleri gibi ağır silahların, 25 milimetrelik kara toplarının, 35 milimetrelik Korkut hava savunma sistemi toplarının üretildiği tesislerin akıbeti konusunda endişe duyduğumuz bu teklifin geri çekilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu teklif, alelacele yasama döneminin bitimine günler kala TBMM'ye getirilerek bir oldubittiyle yasalaştırılmak istenmektedir. Paydaşların, personelin görüşleri alınmadan hazırlanmış sakıncalı bir teklifle karşı karşıyayız. Bu teklif, Türk Silahlı Kuvvetlerine ve savunma sanayimizin temelini oluşturan MKE'ye ihanettir"

 

Independent Türkçe, AA, Cumhuriyet

DAHA FAZLA HABER OKU