Kandinski'nin 72 yıldır kayıp olan tablosu 12 milyon liraya satıldı

"Bu sanat tarihi açısından bir sansasyon olarak kabul edilebilir"

Eserin 300 bin euro'ya (yaklaşık 3 milyon TL) satılacağı tahmin ediliyordu (Sotheby's)

Dünyanın en ünlü ressamlarından Vasili Kandinski'nin 72 yıl boyunca ortadan kaybolan bir tablosu, yaklaşık 1 milyon 130 bin euroya (yaklaşık 12 milyon TL) satıldı.

Kandiski, geçen haftasonu Almanya'nın Münih kentindeki Ketterer adlı müzayede evinde gerçekleştirilen açık artırmada satılan suluboya resmi, 1927'de çizmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ketterer, tablonun tamamladıktan sonra Berlin, Paris, Stockholm ve Brüksel'de sergilendiğini ve kamuoyunun eseri en son 1932'de gördüğünü bildirdi.

ARTnews'in haberinde, sanatçının 1944'te hayatını kaybettiği, eşi Nina'nın "Gebogene Spitzen" (Kavisli Uçlar) adlı tabloyu bundan 5 yıl sonra sanat simsarı Rudolf Probst'a sattığı yazıldı. Bu tarihten sonra eser onlarca yıl boyunca ortadan kayboldu. Uzmanlar uzun süre tabloyu aradı.

Kettere'nin sahibi Robert Ketterer şöyle konuştu:

Pek çok Kandinski uzmanı eser hakkında araştırma yaptı. Ancak tablonun kesin görüntüsü ve nerede olduğu uzun süre bir sır olarak kaldı.

"Gebogene Spitzen" bu yılın mayıs ayında yeniden ortaya çıktı. Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde yaşayan bir sanatseverin özel koleksiyonun bir parçası olduğu öğrenildi.

Müzayede evi yetkilileri, yeniden keşfin memnun edici olduğunu kaydetti ve "Bu sanat tarihi açısından bir sansasyon olarak kabul edilebilir" dedi.

 

Independent Türkçe, Deutsche Welle, ARTNews

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU