Yusuf Ziya Cömert: Adalet reformu Soma’yı kapsıyor mu?

"Şu anda 301 madencinin ölümüne ‘sebebiyet’ verenlerin tamamı serbest"

Fotoğraf: AA

Karar yazarı Yusuf Ziya Cömert, Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014'te 301 işçinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan maden faciasıyla ilgili görülen davada çıkan kararı eleştirdi.

Cömert, bugünkü “Adalet reformu Soma’yı kapsıyor mu?” başlıklı köşe yazısında Türkiye’de adaletin işleyiş şekliyle ilgili eleştirilerini dile getirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Karar yazarı, yazısının devamında hiçbir tutuklu sanığın kalmadığı Soma davasını örnek verdi ve şunları yazdı:

Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan diyor ki, “Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi 2017'ye kadar deliller ve bilirkişi raporlarına göre kasıtlı ölüme sebebiyet demişti. Mahkemenin böyle karar vereceği anlaşılınca iktidar müdahale etmeye başladı. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi savcısı ve üyeleri değiştirildi. Kararlar ‘bilinçli taksirle’ye döndü. Yargıtay 12. Ceza Dairesi'nin 5 üyesi de 'Kasıtlı ölüme sebebiyetten yargılanmaları gerekir' dedi ve kararı bozdu. Biz yeniden yargılama beklerken dosya Akhisar Ceza Mahkemesi'ne bir türlü gelmedi. Meğer bir tezgah oluşturuluyormuş. Yargıtay 12. Ceza Dairesi'nin 5 üyesinden 3'ü değiştirildi. Yerine 3 bürokrat hukukçu atandı. Değişmiş üyelerle yeni bir karar verildi ve yerel mahkeme onaylandı.”

Şu anda 301 madencinin ölümüne ‘sebebiyet’ verenlerin tamamı serbest. Mesullerin serbest bırakılmalarına sebebiyet verenler de, bıyığı olanlar bıyık altından, olmayanlar burun altından gülerek dolaşıyor. Böyle bir durumda, edebiyatınız ne kadar kuvvetli olursa olsun... İstediğiniz kadar adalet mülkün temelidir deyin, Hz. Ömer’den misal getirin, istediğiniz kadar etrafta ‘Ömer’ arayın... Hatta istediğiniz kadar ‘adalet reform paketi’ hazırlayın, toplumda adalet hissi uyandırabilir misiniz?

 

Karar, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU