Taliban Afganistan'da son iki ayda 25 ilçeyi ele geçirdi

Taliban, ülke genelinde 407 ilçeden 100'den fazlasını, merkezleri dahil olmak üzere ele geçirmiş durumda

Fotoğraf: AA

Afganistan'ın kuzeyindeki Belh ve Samangan vilayetlerinde 2 ilçenin kontrolü Taliban'ın eline geçti.

Belh İl Şura Başkanı Muhammed Afzal Hadid, basına yaptığı açıklamada, militanların, Belh'in Çarbulak ilçesine saldırdığını söyledi.

Saldırı sonucu ilçe merkezinin sabah saatlerinde Taliban'ın kontrolüne geçtiğini ifade eden Hadid, güvenlik güçlerinin ilçe merkezinden geri çekildiğini belirtti.

Samangan İl Şura Başkanı Yardımcısı Haşim Serveri de militanların, Dere-i Suf Bala ilçesine silahlı saldırı düzenlediğini ve saldırı sonucu ilçe merkezinin kontrolünü sağladıklarını kaydetti.

Taliban'dan yapılan açıklamada ise Çarbulak ve Dere-i Suf Bala ilçelerindeki tüm kamu binalarının kontrolünün sağlandığı ve ilçe merkezindeki güvenlik güçlerinin kendilerine teslim olduğu iddia edildi.

Öte yandan, dün de ülkenin kuzeyindeki Faryab ve Cüzcan vilayetlerinde 2 ilçenin kontrolü Taliban'ın eline geçmişti.

"Barışta kararlıyız" açıklaması

Taliban'ın Katar'daki Siyasi Bürosunun Başkanı Molla Abdul Gani Birader, yaptığı açıklamada, Taliban'ın Afganistan'da devam eden 40 yıllık savaşı sonlandırmak istediğini, bu nedenle de ABD ile Taliban arasında barış anlaşması imzalandığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Merkezi bir siyasi sistemin yerine güçlü bir İslami sistemin kurulması gerektiğini ifade eden Birader, yabancı birliklerin ülkeden çekilmesinden sonra gelecek konusunda hem Afganların hem de uluslararası toplumun kafasında oluşan endişeleri anlayışla karşıladıklarını belirtti.

Barış görüşmelerini sürdürmekte kararlı olduklarını aktaran Birader, Afganlar arası barış görüşmeleri için yaratılan fırsatın bazı spekülasyonlar yüzünden kaçırılmaması gerektiğini kaydetti.

İslami sistemde azınlıklar dahil tüm vatandaşın İslam dininin temelleri doğrultusunda ve Afgan toplumunun gelenekleri ışığında, hak ve hukuk, ifade özgürlüğü, eğitim ve istihdamının güvence altında olacağını vurgulayan Birader, Afganistan'daki hayır kurumları, diplomatlar ve yabancı çalışanların da güvende olacağının altını çizdi.

Birader, kadınların eğitimi ve çalışması için uygun ortam ve imkanların sağlanacağını sözlerine ekledi.

Taliban, 2001 yılından önce yönetimi ellerinde bulunduğu yıllarda kızların okumasına ve kadınların evlerinin dışında çalışmasına izin vermiyordu.

Öte yandan, Afganistan hükümeti ise Taliban'ı barış görüşmelerini terk etmekle ve şiddeti artırmakla suçluyor.

Cumhurbaşkanı Eşref Gani, Afganistan hükümetinin barış konusunda düzenli bir plan hazırlayarak dünya ve Afganlarla paylaştığını ancak Taliban'ın henüz bu konuda bir planının dahi olmadığını belirtmişti.

Ülkede bir yandan barış sürecinin belirsizliği sürerken diğer yandan da saldırılar devam ediyor.

100'den fazla ilçe Taliban'ın kontrolünde

Son 2 ay içerinde ülke genelinde Taliban'ın kontrolüne geçen ilçe sayısı da 25'i geçti.

Birleşmiş Milletler verilerine göre, Taliban kent merkezleri dışarıda tutulduğunda dahi ülke topraklarının yüzde 50 ila 70'ini elinde bulunduruyor.

Taliban, ülke genelinde 407 ilçeden 100'den fazlasını, merkezleri dahil olmak üzere ele geçirmiş durumda. Bunlardan 60 kadarındaki bazı beldeler halen Afgan güvenlik güçlerinin elinde yer alıyor.

Ülkenin 34 vilayet merkezi de tamamen devlet kontrolünde bulunuyor.

Afganistan topraklarının büyük bölümünde güvenlik güçleri ile Taliban arasında çekişme sürüyor, 407 ilçenin 250 kadarında çatışmalar devam ediyor.

 

 

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU