Kadınların güzelliğinin puanlandığı video çalışması infial yarattı

Sanatçı, görüntülerdeki kadınları "affedilebilir çirkinlikte" ve "affedilemeyecek kadar çirkin" gibi başlıklarda sınıflandırmış

Video çalışması 2013'de tamamlandı (Song Ta)

Çin'de bir galeri 18 Haziran'da, kadınların "en güzelden en çirkine doğru sıralandığı" çalışmayı sergiledikleri için özür diledi.

Song Ta adlı sanatçı video çalışmasında, mezun olduğu üniversitenin kampüsünde görüntülediği kadınları kullandı. Beş bin fotoğraf ve videodan oluşan video çalışması 7 saat uzunluğunda.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Daha önce de birkaç farklı mekanda sergilenen eser, nisan ayından bu yana OCAT Şanhay adlı galeride yer alıyordu.

İki yıl önceki bir röportajda Ta, kendisinin ve ekibinin görüntülerdeki kadınları "affedilebilir çirkinlikte" ve "affedilemeyecek kadar çirkin" gibi başlıklarda sınıflandırdığını söylemişti. "Uglier and Uglier" (Daha Çirkin ve Daha Çirkin) adlı çalışmasını, "Doğruyu söylemeye hakkım olduğunu düşünüyorum" diyerek savunmuştu.

Hong Kong merkezli South China Morning Post gazetesinin haberinde, sanatçının bir tanıtımda videonun en çekici bulduğu kadınla başlamasına dikkat çekip şu ifadeyi kurduğu yazıldı:

Yani kampüsün kraliçesini görmek istiyorsanız müzeye mümkün olduğunca erken gitmelisiniz. Aksi takdirde akşam olduğunda, burası gerçek bir cehenneme dönecek.

Çin'de Twitter'ın muadili olarak kullanılan sosyal medya platformu Weibo'da pek çok kişi, galerinin "kadın düşmanı" çalışmayı sergilemesine tepki gösterdi. Örneğin bir kullanıcı, "Yıl 2021. Kadınları utanmadan nasıl bu kadar cesurca nesneleştirebiliyorsunuz?" derken, bir başkası görüntülerin hukuka aykırı şekilde kaydedildiğini söyledi. Videoyla ilgili bir hashtag 95 milyon kez görüntülendi.

Galeri cuma günü yaptığı açıklamada rahatsız olan bütün ziyaretçilerden özür diledi. Çalışmayı kaldıran galeri açıklamasına şöyle devam etti:

Gelen eleştirilerin ardından, bu eserin içeriğini ve sanatçının açıklamasını tekrar değerlendirdik. Kadınlara saygısızlık yapıldığı ve görüntülerin kaydedilme yönteminde yasal sorunlar olduğu sonucuna vardık.

 

Independent Türkçe, BBC, CNN, South China Morning Post

DAHA FAZLA HABER OKU