Kovid aşısını reddedip çift akciğer nakline muhtaç kalan hasta herkesi uyardı

Hastanede yaklaşık 4 ay geçiren hasta 27 Mayıs'ta taburcu olmuştu

Joshua Garza'yı tedavi eden doktorlardan biri, "Aşı olmak böyle bir şey yaşamaktan çok daha kolay" dedi (ABC News)

ABD'de ocak ayında Kovid-19 aşısı olmayı reddettikten sonra nadiren gereken çift akciğer nakline ihtiyaç duyan 43 yaşındaki Teksaslı adam, başkalarının da aynı hataya düşmemesi için çağrı yaptı.

Artık iyileşen ve hikayesinin başkalarına yardımcı olabileceğini uman Joshua Garza, "Şimdiki aklım olsa kesinlikle aşı yaptırırdım" dedi.

Zorlu günlerinden bahsederken, Kovid-19 enfeksiyonu testinin 30 Ocak'ta yerel bir eczanede yapıldığını söyledi.

Petrol ve gaz endüstrisinde çalışan Garza, ABC News'e şunları söyledi:

Ertesi gün sonucun pozitif olduğunu öğrendik. Evde kendi kendimi iyileştirmeye çalıştım… hastalık iki gün sonra daha da ağırlaştı. Yürüyemiyordum… oksijen seviyelerim çok düşüktü.

Evinin önüne doğru yürürken yere düştüğünü anımsayan Garza, "Eşim ambulans çağırdı... beni doğrudan hastaneye götürdüler" dedi.

Garza, Kovid-19'un akciğerlerine saldırarak onları üç hafta içinde tamamen hasarlı hale getirdiğini ve bunun ardından da kendisini yapay akciğer ve kalp görevi gören ECMO (ekstrakorporeal membran oksijenasyonu) makinesine bağladıklarını söyledi.

Adı akciğer nakil listesine eklenen Garza, mucizevi bir şekilde haftalar içinde bir donörle eşleşti. Garza, 13 Nisan'da başarılı bir ameliyat geçirdi ve 27 Mayıs'ta taburcu olana kadar birkaç hafta hastanede yattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABC News'in haberine göre, Houston Methodist hastanesinde Garza'yı tedavi eden doktorlardan biri olan Akciğer Nakli Tıbbi Direktörü Dr. Howard Huang, akciğer naklinin "başka seçeneği kalmayan" Kovid-19 hastalarında kullanılan nadir bir müdahale olduğunu söyledi.

Huang, kış aylarında koronavirüs nedeniyle hastaneye kaldırılanların artması esnasında ECMO makinesi bulabilmenin ve bir donörle eşleşmenin neredeyse mucizevi olmasına rağmen Garza'nın şansına "her şeyin yolunda gittiğini" söyledi.

Houston Methodist şimdiye kadar Kovid-19 hastaları için 8 kez çift akciğer nakli gerçekleştirdi.

Aşıların ciddi hastalık vakalarını önleyebileceğini gösteren verileri göz önünde bulunduran Dr. Huang, Garza'nın aşılı olması durumunda hastaneye yatırılmış olsa bile "muhtemelen bu noktaya asla gelmeyeceğini" söyledi.

Dr. Huang, "Aşı olmak böyle bir şey yaşamaktan çok daha kolay" dedi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU