İnsanoğlunun ezeli keşif ruhu: Taş devri ailesinin 14 bin yıllık mağara gezintisi belgelendi

Dr. Marco Romano: Mağaraya girmelerinin sebebi büyük olasılıkla keşfedilmemiş yerler için duydukları meraktı

İtalya’daki bir mağarada 14 bin yıl öncesinden kalan ayak izleri, 5 kişilik bir Taş Devri ailesinin emekleyerek mağarayı keşfettiğini gösterdi.

Yapılan araştırmaya göre dar mağaranın içinde ne olduğunu merak eden ailenin üyeleri karanlıkta yollarını bulmak için yanlarında derme çatma meşaleler ve tahta çubuklar taşıdı. Ailenin köpeklerini de yanlarında getirmiş olabileceği belirtiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar, kuzey İtalya’daki derin Bàsura mağarasında bulunan kil tabakasındaki izlerin analizini yaptı.

Güney Afrika'daki Witwatersrand Üniversitesi'nden araştırmacılara göre Taş Devri insanlarının emekleme eylemi ilk kez bu çalışmayla birlikte belgelenmiş oldu.

Ellerini, dizlerini ve ayak uçlarını kullanarak alçak mağarada emekleyen bu meraklı tarih öncesi kaşifler geride yaklaşık 180 iz bıraktı. Muhtemelen sadece iki yaşında olan en küçük çocuğun 6 ve 11 yaşlarında iki kardeşi daha vardı.

Aile, mağaranın kenarından yürüyerek duvarda kömür lekesi bulaşmış el izleri bıraktı. eLife adlı bilimsel yayınında yer alan araştırmada, çocukların yerden aldıkları çamuru duvara sürdüğü belirtildi.

 

cave-2.jpg

Taş Devri insanlarının Basura Mağarası’nda farklı yüzeylerde bulunan ayak izleri / Fotoğraf: The Independent

 

Araştırmanın baş yazarı, Witwatersrand Üniversitesi Öğretim Üyesi Marco Romano, “Mağaraya girmelerinin sebebi büyük olasılıkla keşfedilmemiş yerler için duydukları meraktı” dedi.

Uzmanlar, aile mağaradan ayrıldıktan kısa bir süre sonra düşen sarkıtın mağaranın bu kısmını kapattığını ve onların kısa yolculuğunun izlerini koruduğunu düşünüyor.

Mağaranın bu kısmı dinamit kullanılarak 1950'lerde açıldı. İnsan izleri de o zaman bulundu.

Bilim insanları, bu izlerin yapısını analiz etmek için gelişmiş yöntemler ve yazılım kullandı. “Bu yaklaşım, insanların mağaraya nasıl girip çıktığını ve içeride ne yaptıklarına dair bir öykü oluşturmamızı sağladı” diyen Romano sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çalışmamızda, Taş Devri insanlarının bu büyüleyici mağara sistemini nasıl keşfettiğini görmek istedik. Özellikle; mağaraya kaç kişinin girdiğini, bu keşfi birey olarak mı yoksa grup olarak mı yaptıklarını, bu kişilerin yaş ve cinsiyetlerini ve mağarada takip edilen rotayı ortaya çıkarmayı amaçladık.”

Bulgular, tehlikeli faaliyetler esnasında bile Taş Devri’ndeki küçük çocukların grubun aktif üyeleri olduğunu gösteriyor.

Dr. Romano, “Avcı-toplayıcılar, keşif yaptıkları sırada eğlenmek veya yiyecek bulmak için mağaraya girmiş olabilir” dedi.

Diz izlerinin 3D modellerini inceleyen bilim insanları, ailenin formda olduğunu ve avcı-toplayıcı olarak çok sık egzersiz yaptıklarını belirtti.

Aile, mağarada 150 metreden fazla ilerledi. İzlerden biri, muhtemelen liderin ayağa kalktığı ve devam edip etmeme kararı vermeden önce durakladığı noktayı gösteriyor. Mağarada kaldıkları süre büyük olasılıkla sadece birkaç dakikaydı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Nezir Sümerkan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU